EnergiWatch

Siemens-direktør: Fem elementer kan sænke prisen på havvind

Prisen skal ned på havmøller, hvis de fremover skal være konkurrencedygtige. Det kan ske ved hjælp af fem tekniske elementer, lyder det fra Michael Hannibal, direktør for offshoredivisionen i Siemens Wind Power.

Hvis havvindmøller skal kunne konkurrere med andre energiformer i fremtiden, er det vigtigt, at prisen barberes ned, og det kræver udvikling på en række områder.

I et interview med Ritzau Finans peger Michael Hannibal, der er direktør for offshoredivisionen i Siemens Wind Power, på fem tekniske elementer, der kan være med til at skære toppen af prisen på havvindmøllestrøm.

For det første skal eksisterende møller laves endnu bedre gennem innovation og opgraderinger. Derudover skal netværkssystemet være mere simpelt, brugen af data i vindmølledriften skal optimeres, og så skal der større møller til, fortæller koncernens offshoredirektør, der i sidste uge kunne præsentere en ny kæmpemølle på 8 megawatt.

Det femte tekniske element er optimerede fundamenter, der er mere enkle og billigere at producere, slår Michael Hannibal fast. Han fortæller, at fundamentet udgør omkring en tredjedel af de samlede omkostninger, mens selve møllen og driften ligeledes står for en tredjedel hver.

Derfor har Siemens arbejdet med at udvikle et fundament, der består af præfabrikerede rør og knudepunkter, der kan samles lokalt - og dermed kan skære i produktionsomkostningerne.

"Masseproduktion i stedet for enkeltvis produktion leverer en signifikant forbedring på omkostningssiden," siger direktøren, der håber, at koncernens fundamenter kan skubbe gang i innovationen hos andre i branchen.

"Det bedste, der kan ske for os, er, at der kommer nogen og gør det endnu bedre, for så vil omkostningerne bringes yderligere ned," uddyber Michael Hannibal.

De ovenstående fem elementer er dem, som koncernen selv kan gå ind og påvirke, og direktøren påpeger, at flere elementer har indflydelse på havvindomkostningerne.

"Teknologien er en stor bidragyder til lavere omkostninger for elektricitet fra havvind, men der er nødt til at være et samspil mellem alle de ting, der indgår i havvind, hvis det virkelig skal rykke noget," siger direktøren.

Højere omkostninger på dybere vand

Omvendt kan det skabe et pres på omkostningerne, hvis flere vindmølleparker rykker længere væk fra kysten og ud på dybere vand. Det er endnu en årsag til, at det er nu, der for alvor skal sættes ind mod de høje omkostninger på offshorevind, påpeger Michael Hannibal.

"Afstanden til land er noget, vi skal lære at håndtere. For nogle år siden købte vi serviceskibe for at kunne sejle ud til møllerne på service besøg, men på et tidspunkt tippede det over til, at man skulle have større skibe liggende i vindparken, som folk bor på fast. Måske ender det med en kombination af de forskellige løsninger, inklusiv at man kan flyve folk ud. Afstanden betyder altså noget for logistikken og dermed omkostningerne," siger han.

På dybere vand spiller særligt fundamentstrukturen en rolle, og det skal der arbejdes med fremadrettet.

"I forhold til det dybere vand er det særligt vigtigt, at vi allerede nu arbejder med at lave den optimale fundamentstruktur. Den skal optimeres, inden vi skal ud på det dybe vand. Hvis man ganger noget, der er kompliceret på lavt vand, op med faktoren dybt vand, så bliver det voldsomt dyrt," siger Michael Hannibal.

De høje omkostninger ved produktionen af havvindmøllestrøm betyder, at branchen på nuværende tidspunkt er afhængig af den politiske støtte og det offentlige tilskud til møllerne til vands. Derfor fokuserer tyske Siemens, ligesom mange andre i branchen, på at gøre energien mere konkurrencedygtig.

Størrelsen på markedet for havvindmøller er svingende, fordi udviklingen i de forskellige systemer og den politiske velvilje hele tiden kan ændre sig på de forskellige markeder.

"Det skaber en usikkerhed, og derfor er det bedste, vi kan gøre som industri, at holde skruen i vandet og få omkostningerne så langt ned, at offshore ikke længere er dyrere en andre energiformer. Vi skal kunne matche det," siger Siemens-direktøren.

Siemens er klar med kæmpe havmølle på 8 MW

Siemens skal betale million i erstatning i dansk kemisag

Medie: Siemens Windpower bremser UK-investeringer

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere