Siemens og GE ser flere muligheder for lavere offshore-priser

Omkostningerne på vind vil falde de kommende år, men ny møllestørrelse kan blive nødvendig.
Foto: PR: Siemens
Foto: PR: Siemens
AF RITZAU FINANS

Vindmølleindustrien skal sørge for at nedbringe omkostningerne for energiproduktion på havet, og det er ikke nok udelukkende at fokusere på at forbedre teknologien fremadrettet.

Det debatterede en række topchefer om på Global Offshore Wind-konferencen i Manchester onsdag.

En af de store udfordringer for industrien er således at reducere den såkaldte levelized cost of energy (LCOE), så industrien bliver mere konkurrencedygtig og mindre afhængig af subsidier. Michael Hannibal, administrerende direktør for Siemens' havvindmølledivision, er meget optimistisk i forhold til fremtidige omkostningsreduktioner.

"Vi har været på en god rejse med teknologien. Det er rigtigt, at der skal mere til end bare teknologien. Men reduceringen af omkostningerne har indtil videre været drevet af teknologien i vindmøllerne, og vi fortsætter med at lave udstyret mere effektivt," sagde han under debatten.

"Vi har set, at den største bidragyder til reduktionen af omkostningerne har været vindmøllerne, og de vil også bidrage fremadrettet. Men vi er kommet til et punkt, hvor vi skal se på en optimering af hele værdikæden," fortsatte han.

Hos konkurrenten General Electrics administrerende direktør for offshore-delen, Anders Søe-Jensen, er der også optimisme at spore. Han påpegede i debatten, at industrien blandt andet kan bruge store mængder indsamlede data til at nedbringe omkostningerne.

"Hvis vi bringer os selv i en situation, hvor vi kan diagnosticere og analysere kapaciteten, så har vi mulighed for at være bedre til at forudsige, hvad der vil ske. Det vil fjerne noget af tabet i værdikæden og bringe omkostningerne ned," sagde han under konferencen.

Energikoncernen Vattenfall ser også, at priserne reduceres markant over de kommende år, og direktøren for offshore-vind, Piers Guy, fortalte, at man skulle se på gode finansieringsmuligheder. Samtidig vurderede han, at der på længere sigt skal en ny vindmøllestørrelse til for at reducere omkostningerne yderligere.

"På længere sigt skal der ske en revolution i møllestørrelserne. Hvis der bliver lavet en større mølle, så vil alting tilpasse sig efter det. Det vil ske, og det er nødvendigt for at kunne konkurrere med gas. Prisreduktionen vil ikke blive en stabil nedadgående kurve. Det vil ske skridt for skridt," sagde han under debatten.

Verdens største møllevinge længere end seks bybusser 

Redegørelse finder mange syge Vestas-medarbejdere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også