EnergiWatch

GE: Charmetrold på 30 MW skal bane vejen for amerikansk havvind

AWEA: Den amerikanske vindmøllekæmpe mener, at selskabets lille havprojekt ud for Rhode Island kan være med til at åbne døre for danske Dong i USA. Med en ny struktur i selskabet er man også klar til at udfordre Siemens og Vestas som store havvindmølleleverandører, siger topchefen.

Foto: GE

New Orleans: Det længe ventede boom inden for amerikansk havvind skal hjælpes på vej af det indtil videre undseelige havvindmølleprojekt Block Island på den nordvestlige kyst.

GE giver sine vindmøller stærkere overarme

Det mener den administrerende direktør for GE Renewable Energy Jérôme Pécresse. Mens danske Dong i øjeblikket har købt projektrettigheder for adskillige MW i landet og har udset sig markedet som en væksthest, så bliver det lille demonstrationsprojekt på 30 MW altafgørende for støtten til at udbygge markedet yderligere.

"Vi skal vise, at vi kan bygge det billigt og effektivt. Vi er allerede godt på vej, og nogle har fået øjnene op for, at offshore vind kan være konkurrencedygtigt bestemte steder, og det er den historie, vi skal fortælle om amerikansk havvind," siger han i et interview med EnergiWatch.

Dong klar med nyt område til havmøller i USA

Lykkes projektet, hvor også danske LM er med, så kan vejen for alvor være banet for Dong, siger Pécresse.

"Jeg tror, at markedet kan komme til at vokse langt hurtigere, end mange lige går rundt og tror."

Vil være markedsleder til havs

Datterselskabet til GE blev sidste år flyttet op ad rangstien internt i GE-koncernen og fik status af et såkaldt Tier 1-selskab. Det betyder, at Jérôme Pécresse nu rapporterer direkte til den magtfulde koncerndirektør Jeff Immelt. Det er ifølge den administrerende direktør et tegn på, at koncernen har store planer om at fordoble sin markedsandel på land i Europa, ligesom man vil udfordre Siemens' og Vestas' førende position til havs.

Vestas-chef: Lang sigtbarhed baner gylden vej i USA

GE har endnu blot en god håndfund havvindmøller under konstruktion, men til sommer begynder opførelsen af den 400 MW tyske offshorefarm Merkur.

Ambitionen om at blive en markedsleder inden for havvind kan måske se ud til at have længere udsigter, men efter man i november sidste år opkøbte franske Alstom, så har det nye selskab nu købt sig ind i den teknologiske niche, man har brug for at kunne nå målet, siger Jérôme Pécresse.

Dong vigtig for markedet

Tilbage til udviklingen inden for den amerikanske havvindmølleindustri anerkender Jérôme Pécresse, at forsyningskæden til det lille Blok Island-projekt har været udfordret af at få fundamenter fra den Mexikanske Golf i Mexico, tårne fra amerikanske Providence og naceller fra Frankring.

"Men det ændrer ikke på, at vi stadig godt kan demonstrere, at vi kan bygge projektet, så det møder både omkostningskrav og krav til produktionen. Vi skaber amerikanske arbejdspladser, og det er jo også en ting, der er vigtig at vise," siger han.

Dansker vil have GE op blandt de store til havs

Han mener også, at Dongs ambition om at bygge havvindmøller i landet er vigtig for fremtiden i markedet.

"Det er meget væsenligt at se nogle af de store spillere gå ind i markedet. Dong har postet en del penge i at købe rettigheder, og det beviser, at det er et marked, der kan få offentlighedens støtte," slutter han.

EnergiWatch vil de kommende dage dække vindkonferencen AWEA fra New Orleans.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere