EnergiWatch

Vestas har fået 14 påbud siden 2013

Sidste år modtog vindmølleproducenten to påbud fra Arbejdstilsynet om arbejdet med epoxy og isocyanater på vingefabrikken i Lem.

Foto: Vestas

(Opdateret kl. 09.49 med mindre rettelser i citatet omkring antal af besøgte virksomheder, påbud og vejledninger)

26 gange har Arbejdstilsynet siden 2013 besøgt Vestas' vingefabrik i Lem, og de besøg har kastet 14 påbud af sig. Det skriver Vestas i en meddelelse oven på sidste uges historier om, at mindst 86 er blevet kronisk syge af farlig kemi på den jyske fabrik siden 2005. Påbuddene falder i kategorier som blandt andet strakspåbud og rådgivningspåbud.

De seneste anmærkninger, der omhandler arbejdet med epoxy og isocyanater, faldt sidste år, hvor Vestas fik to anmærkninger. I det ene tilfælde skulle foretages en ny måling af afdampning fra isocyanat-produkter, der viste, at niveauet var under det målbare niveau, mens det andet tilfælde omvendt førte til, at ventilationsforholdene måtte opgraderes.

Under landsgennemsnittet

Vestas kommenterer ikke selv på tallene i sin egen meddelelse. Men arbejdsmiljøchef i Dansk Industri, Anders Just Pedersen, påpeger, at tallet er under landsgennemsnittet.

"Til sammenligning har Arbejdstilsynet i år besøgt 10.471 virksomheder og givet 7.457 påbud og forbud samt 1.874 vejledninger. Det er også naturligt at store industrivirksomheder som Vestas får flere ”risikobaserede” tilsyn end for eksempel kontorarbejdspladser, butikker og biblioteker. Det er helt efter de politiske prioriteringer at Arbejdstilsynets ressourcer prioriteres til virksomheder i brancher inden for industrien," siger han.

Ifølge en opgørelse, Dansk Arbejdsgiverforening foretog i 2014, var gennemsnittet for ulykker på 12,9 per 1 mio. arbejdstimer, mens Vestas skriver, at det for fabrikken i Lem var 3,2 i 2014, mens tallet i år har været 1,8.

Vestas om arbejdsskader: Selv én sag er én for meget

3F efter gift-sag: Vestas burde ellers være en af duksene

Minister gransker Vestas efter arbejdsskader

86 syge af kemi på Vestas' jyske vingefabrik

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs