EnergiWatch

Make: Katastrofal auktion for vindenergi i Mexico

"Vindbuddene var meget konkurrencedygtige, men uheldige for dem, der stod bag dem," lyder det fra et analysehus.

Foto: Vestas, PR

Vindmølleindustrien led et gigantisk nederlag ved den seneste auktion over vedvarende energiprojekter i Mexico, hvor solenergi til stor overraskelse for blandt andet konsulentfirmaet Make Consulting løb med langt størstedelen af de tildelte elkontrakter.

Hos Make Consulting kalder senioranalytiker Brian Gaylord ligefrem auktionsresultatet for "katastrofalt" for vindenergi, efter at udviklere af solenergi "chokerede vindenergiindustrien" ved at vinde elkontrakter (PPA-aftaler) for 1,6 gigawatt kapacitet, svarende til rundt regnet 75 pct. af de samlede tildelinger.

Til udviklere af vindmølleprojekter blev der kun indgået elkontrakter på 394 megawatt. Ifølge Brian Gaylord var det ventet, at tildelingerne ville have ligget i niveauet 1500 megawatt i favør af vindenergiprojekter, mens der var ventet tildelinger til solenergi i størrelsesordenen 500 megawatt.

Der er hidtil kun blevet udviklet et par solenergiprojekter i Mexico i "utility scale"-klassen - altså lidt større projekter - og derfor havde de færreste ventet, at buddene på nye solenergiprojekter ville kunne stå så stærkt i konkurrencen mod vindenergiprojekterne.

"De priser, der blev budt ind med på solenergiprojekterne, var chokerende lave. Vindbuddene var meget konkurrencedygtige, men uheldigt for dem, der stod bag dem, kolliderede det med historisk aggressive prisbud på solenergiprojekterne," siger Brian Gaylord til Ritzau Finans.

Det pauvre resultat for vindenergiudviklerne under auktionen kommer til at ramme tallene for opsætninger i 2018, hvor projekterne skal stå færdige.

Make Consulting har opgjort det mexicanske vindmøllemarked til 694 megawatt i 2015, målt på nettilsluttet kapacitet, mens estimaterne for de kommende to år er 675 megawatt og 1,1 gigawatt.

For 2018 havde Make før auktionen et estimat på opsætning af 1,5 gigawatt vindenergikakacitet, men det kommer det til at skulle nedjustere, siger Brian Gaylord.

Kinesere gør alvor af ekspansionsplaner

Gamesa henter to mølleordrer i Egypten

FTI: Verden når en terawatt vindkapacitet i 2025

Sydbank: Vestas kan spille på alle tangenter

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs