EnergiWatch

Dansk energiforbrug når rekordlavt niveau

Det danske energiforbrug fortsætter med at falde og bliver samtidig mere og mere grønt.

Foto: Bard

Danskerne er et nøjsomt folkefærd, der gør meget for klimaet. Sådan kan man i hvert fald vælge at tolke Energistyrelsens forløbige energistatistik for 2015, der her til morgen er blevet offentliggjort.

I følge Energistyrelsen så faldt det faktiske energiforbrug i Danmark 1,0 procent til 712 PJ i 2015 i forhold til året før. Det er det laveste niveau, som Energistyrelsen har registreret, siden de første data fra 1972.

Udviklingen skyldes i følge styrelsen hovedsageligt, at nettoimporten af elektricitet var på det højeste niveau siden 1991 samt en rekordstor produktion af vindkraft.

Den store nettoimport af strøm samt den øgede produktion af vindkraft betyder, at en mindre del af elforbruget blev dækket af de hjemlige kraftværker i 2015. Som konsekvens heraf faldt forbruget af kul sidste år med 31,0 pct. sammenlignet med 2014 og var i 2015 på niveau med forbruget i midten af 1970’erne.

Omvendt steg forbruget af olie, naturgas og vedvarende energi med henholdsvis 3,5 pct., 1,4 pct. og 2,1 pct.

Nærlæs tallene fra Energistyrelsen her

Fald i udledning af drivhusgasser

Den øgede nettoimport af elektricitet og det store fald i kulforbruget har betydet, at de faktiske udledninger af CO2 faldt med 6,6 procent i 2015 sammenlignet med 2014. Når der korrigeres for brændselsforbrug knyttet til handlen med elektricitet og klimaudsving, faldt CO-udledningerne sidste år med 4,5 procent.

Den vedvarende energis andel af energiforbruget er fortsat stigende. Andelen af vedvarende energi i det korrigerede bruttoenergiforbrug voksede fra 26,0 procent i 2014 til 27,2 procent i 2015.

Selvforsyningsgraden for energi faldt fra 90 procent i 2014 til 89 procent i 2015.Det betyder, at Danmarks samlede produktion af energi i form af olie, naturgas og vedvarende energi svarede til 89 procent af vores bruttoenergiforbrug i 2015.

Ser man alene på forholdet mellem forbrug og produktion af olie og gas er Danmark fortsat nettoeksportør med en selvforsyningsgrad på 120 procent i 2015.

Heldig start da 100 it-systemer gik i luften på én gang 

Tusindvis af arbejdspladser i Nordsøen er i farezonen 

Mere fra EnergiWatch

EnergiWatch er tilbage på fredag

I anledning af Kristi himmelfart holder EnergiWatch lukket i morgen, torsdag den 26. maj. Vi er tilbage med to nyhedsbreve og dugfriske nyheder fra energibranchen allerede på fredag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs