Åbning for solceller ikke nok for varmeselskaber

Længe har mange fjernvarmeselskaber holdt sig fra at få installeret solceller, da det medfører en beskatning af resten af selskabets forretning, som ellers er skattefri. Et nyt lovforslag fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal ændre på dette ved at gøre kun salget af overskudsstrømmen skattepligtig. På den måde vil også forsyningsselskaberne få incitamenter til at forsyne sig med den grønne strøm.
Men i Dansk Fjernvarme, der ellers har presset på for at få ændret reglerne på området, har man ikke fundet champagnen frem. For i forslaget ligger en begrænsning på, hvor mange solceller, man må have på taget, hvis man fortsat vil have skattefrihed.
"Lovforslaget giver mulighed for at sætte små solceller op. Det er vi sådan set glade nok for. Det, vi er utilfredse med, er begrænsningen i forslaget på sølle 25 kW. Det er jo næsten ingenting for en virksomhed, som har pumper mv., der kører på strøm," siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme, til EnergiWatch.
Skatteminister vil lukke omvendt solcellehul
Intet overskud at betale skat af
Han forstår ikke, hvorfor fjernvarmeselskaberne ikke kan få lov til at dække en større del af deres elforbrug med grøn strøm, således at energien, de sender videre ud til forbrugerne, bliver endnu grønnere.
"Det er jo ikke sådan, at forsyningsselskaberne skal begynde at sælge el og lave en forretning på det. Så skal de registreres som elselskaber og beskattes sådan. Det er der flere af vores medlemmer, der har valgt. Men det hører ingen steder henne, at man bliver skattepligtig af hele forretningen, fordi man dækker sit strømforbrug med grøn strøm," siger Kim Behnke.
Men er det ikke fair, at hvis jeres medlemmer begynder at tjene penge på el, så kan de ikke længere være skattefrie?
"Vores medlemmers skattefrihed skyldes jo, at der ikke er et overskud at betale skat af. Al overskud går jo til andelsejerne i form af lavere elpriser. Så definitionsmæssigt er der ikke noget overskud at betale skat af."
Vil have kapacitetsgrænse på halvdelen af forbruget
Kim Behnke kan ikke se, hvor begrænsningen på 25 kW, som er nogenlunde det samme som tre parcelhuses forbrug, kommer fra. I stedet foreslår han en anden model.
"Vi foreslår, at i stedet for 25 kW kan man lægge en begrænsning, således at det maksimalt må dække halvdelen af deres elforbrug," siger han.
EnergiWatch har kontaktet Skatteministeriet for at få skatteministerens svar på kritikken fra Dansk Fjernvarme, men Karsten Lauritzen har ikke ønsket at kommentere sagen.
Skatteministerens lovforslag skal førstebehandles i folketinget den 14. april.
Solen skinner igen på europæisk solcelleindustri - men mest i UK
Nyt dansk solcelleboom risikerer at sprænge støtteordning
Grønne afgiftsmillioner fra danske elkunder er på vej til udlandet
Relaterede artikler:
Tysk olieselskab sagsøger Danmark for skattemanøvre
For abonnenter
Tyskland har valgt Lilleholts "betænkelige" PSO-løsning
For abonnenter
Efter to års underskud: Gaia lover overskud i 2016
For abonnenter