EnergiWatch

Lav sol over dansk solcelleproducent

Det går bedre for danske Gaia Solar, der dog må indkassere endnu et underskud i 2015. Selv efter store fyringsrunder er resultatet hårdt mærket af personaleomkostninger og en svag vækst i bruttoresultatet. Selskabet forventer bedre tider i år.

Foto: Mainstream Renewable Power

Indtægterne for den danske solcelleproducent Gaia Solar slog heller ikke mål med udgifterne i 2015. Det viser selskabets netop offentliggjorte årsrapport for 2015, hvor et vintermørke stadig hænger over forretningen.

Selvom underskuddet på driften er reduceret fra et minus på 7,7 mio. kr. i 2014 til minus 2,7 mio. i 2015, så melder selskabet stadig om et svært hjemmemarked præget af "generel stagnation og tilbageholdenhed" med dertil kommende ringe afsætningsmuligheder.

Selskabet har indledt "strategiske initiativer" til at reducere omkostningerne i slutningen af 2014, og en del af årsagen til det forbedrede resultat sidste år skal findes her. Resultatet af selskabets omsætning fratrukket omkostninger til produktionen er da også forbedret med 1,3 mio. kr.

Ny strategi skal give Gaia Solar et ekstra ben

Ledelsen er ikke tilfreds med resultatet, men man forventer en bedring i løbet af regnskabsåret for 2016.

I løbet af 2015 har Gaia Solar gennemført en besparelse på næsten 30 pct., af sine personaleomkostninger, der lander op 8,7 mio. i året, men det har altså ikke været nok til at trække bundlinjen i plus. Den lander med et minus i kraft af afskrivninger for 1,4 mio. kr. og med et plus fra et skatteaktiv på i alt 2,6 mio. kr.

I 2014 lød det endelige minus på 7,8 mio. kr. hos Gaia Solar. Her fyrede man en tredjedel af de ansatte.

Ledelsen anfører i sin beretning, at man forventer en politisk afklaring om solcellernes fremtid i Danmark i løbet af i år. Yderligere er der positive tegn på det svenske marked, og derfor er man igen gået ind på det marked og vundet "et par" ordrer. Samtidig har selskabets fremstød i De Forenede Arabiske Emirater båret frugt. Selskabet har vundet en større opgave i Dubai, lyder det.

Solcellekollaps giver stort tab til danske Gaia Solar

Ordretørken hos Gaia Solar kan også skimtes i selskabets balance, hvor tilgodehavenderne er reduceret fra 9,2 mio. kr i 2014 til 5 mio. sidste år.

Gaia Solar har i forbindelse med de strategiske ændringer valgt at øge sin tilstedeværelse som underleverandør. Det fortalte den administrerende direktør Peter Terman Petersen i et interview med EnergiWatch i november.

"Hidtil har vi designet solcellesystemer og sat dem op, og det udgør 85 pct. af vores omsætning. For os er det et strategisk tiltag at levere integrerede løsninger ind i andre virksomheders produkter," siger Peter Terman Petersen.

Han mener, at den nye forretning kan gå hen og blive lige så stor som salget af solceller.

Se dig for: Nye regler for solcelleanlæg

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere