Nye polske vindregler kan sende mølleejere i fængsel

Nyt lovforslag i Polen kan kvæle landets spirende vindmarked og blive en dyr - og ensom - fornøjelse for ejere af vindparker.

Der var rigtigt godt gang i det polske vindmarked sidste år.

Ikke mindre end 1,26GW vindmøller blev der installeret i det ellers kulglade land, hvilket gjorde Polen til det næststørste vindmarked i Europa i 2015.

Mange i vindbranchen har i den seneste tid også peget på Polen som et af de mest interessante vindmarkeder i de kommende år, men et lovforslag fra det nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed kan få eventyret til at ende brat.

Forslaget fra partiet, som vandt det seneste valg i efteråret, kan således få det polske vindmarked til at falde sammen, presse de nuværende vindmølleparker og potentielt sende mange af mølleejere i fængsel.

Det skriver Bloomberg og The Guardian.

Kan ryge i brummen

Lovforslaget fra Lov og Retfærdighed indeholder krav til kommende vindparker om, at vindparker skal have en afstand til beboelse, skoler m.m. på mere end 10 gange møllernes højde. Det vil ifølge data gennemgået af Bloomberg New Energy Finance reelt betyde afstande på omkring 1,5 km.

Desuden vil Lov og Retfærdighed kræve, at eksisterende vindparker skal revideres og søge om nye tilladelse hvert andet år, og skal en mølle repareres eller opgraderes, skal der først søges om godkendelse hos myndighederne.

Dertil kommer, at vindparkoperatørerne skal betale nye gebyrer til staten - ifølge Bloomberg vil de årlige mølleomkostninger kunne løbe op i over 250 mio. kr. - og desuden vil regeringspartiet skære i den nuværende grønne støtte.

Endelig indgår det i lovforslaget, at dem, som ikke lever op til kravene - som ønskes indført med tilbagevirkende kraft - vil kunne straffes med fængsel. Har en vindoperatør f.eks. repareret en vindmølle uden tilladelse, kan det koste store bøder og op til to års fængsel, skriver The Guardian.

EWEA: "Dybt bekymrende"

Forslaget fra Lov og Retfærdighed skyldes et politiske ønske om at skære ned på polakkernes energiregninger og give større medbestemmelse til lokalsamfund, når det gælder opstillingen af vindparker, hvor der som i andre lande har været protester mod nye opførelser.

Ifølge Tobiasz Adamczewski, energiekspert hos WWF i Polen, handler det dog også om, at man gerne vil holde fast i den store kulproduktion, som gør landet til Europas største producent på området.

"Det virker sandsynligt, at politikerne forsøger at forhindre nye vindparkprojekter, hvilket kan hænge sammen med det faktum, at de ønsker at forhindre konkurrence med kul," siger han til The Guardian.

Hos den europæiske vindorganisation EWEA er man ikke overraskende også yder skeptiske - herunder ikke mindst i forhold til forslaget om de mulige fængselsstraffe, som talsmand Oliver Joy kaldet "dybt bekymrende" over for Bloomberg.

Han udtaler videre til, at Polens planer "vil rulle projekter ind i rød tape (altså sætte projekterne i stå, red.) og gøre livet besværligt for vindparkudvikler ved at indføre vilkårlige regler, som ikke tjener noget andet formål end at forhindre vindmøller at blive opstillet."

Julia Michalak, analytiker ved Polish Institute of International Affairs sier til The Guardian, at lovforslaget kan skubbe Polens energipolitik endnu længere væk fra den grønne europæiske agenda.

"At diversificere Polens kuldominerende energimiks ved at øge andelen af vedvarende energi er nødvendigt - ikke alene for at kunne np EU's målsætninger, men også for at styrke landets energisikkerhed, som er i fare på grund af en stadig mere ustabil elforsyningsinfrastruktur."

Sådan klarede Vestas sig i Europa i 2015

EWEA venter dyk i det europæiske vindmøllemarked

Kun ét vindmarked i verden boomer

Gazprom vil skrue op for eksporten til Europa

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også