Vestas overhalet som nummer 1 i verden

To uafhængige analyser konkluderer, at Vestas har mistet positionen som verdensleder målt på megawatt - og det blev bestemt ikke Siemens, der skubbede rivalen af tronen.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

Der er kamp om at være verdens største vindmølleproducent i disse tider. Men hvor det i den seneste måneds tid især har forlydt, at Siemens med et opkøb af Gamesa kan overtage pladsen fra Vestas, så har en helt tredje spiller overtaget tronen.

I 2015 klippede kinesiske Goldwind således silkebåndet på projekter for i alt 7,8GW, konkluderer Bloomberg NEF i en ny analyse, hvilket var mere end nogen anden producent. Samme facit når også analysehuset FTI Consulting til i en foreløbig opgørelse over sidste års globale installationer, hvor kineserne springer direkte fra tredjepladsen til nummer et.

Det betyder, at Vestas i FTI's opgørelse må afgive forrige års trone til den kinesiske mastodont. At sådanne analyser om end grundige ikke er udtryk for ubestridelig fakta eksemplificeres dog ved, at Bloomberg i 2014 placerede GE på førstepladsen. Men begge er enige om, at Vestas i 2015 var verdens nummer to, ifølge Bloomberg med kommissionering af 7,3GW - 2,5GW mere end året før.

Siemens og Gamesa deler til lands

Siemens Wind Power falder trods fortsat dominans til havs derimod helt ned fra medaljeskamlen i begge analyser. Ifølge FTI Consulting dratter den dansk/tyske vindmølleproducent ned fra anden- til fjerdepladsen, mens Bloomberg også kun akkurat har selskabet som firer med 3,1GW.

Fjerdepladsen deles dog ganske kuriøst med ingen andre end Gamesa, som Bloomberg også opregner til at have installeret 3,1GW, og som i FTI's opgørelse hopper op fra en plads som den ottendestørste producent i 2014. Det skal dog nævne, at Bloomberg ikke her medregner de 2,6GW havvind, som Siemens efter deres opgørelser satte i drev sidste år.

FTI: Derfor går Siemens med opkøbstanker

Ses der bort fra de rene slutplaceringer i årets kapløb peger analyserne dog også på nogle interessante tendenser. Ikke mindst at selv om Vestas ikke var verdens største vindmølleproducent i 2015, så var det danske selskab - som det da heller ikke undlod at indikere ved den nylige regnskabspræsentation - det absolut mest globale af slagsen.

For såvel Goldwind som GE lukrerede i langt højere grad end Vestas isoleret set på et enkelt (hjemme)marked. For Goldwinds vedkommende blev omkring 99 pct. af vindmøllerne sat på i Kina, der med 28,7GW installeret vindkraft sidste år da også ryddede samtlige kegler i den globale verdensorden, men også GE var i høj grad hjemmefødning med 81,4 pct. af alle installationer i Amerika ifølge Bloombergs tal.

Disse lande sikrede Vestas rekordår

Til sammenligning stod Americas og EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika) for næsten lige store andele af Vestas' opsætninger, mens kun andelen på 8,2 pct. i Asien indikerede et regionalt underskud.

Med tanke på de kinesiske ordrer, der blev høstet i slutningen af 2015, kan dette ændre sig en smule ved næste års opgørelser. Men såvel Kinas betydning og at markedet fortsat i altovervejende grad domineres af kinesiske vindmølleleverandører viser de to analyser med al tydelighed. Begge har fem kinesiske selskaber med i top 10, og som Bloomberg opgør er det praktisk talt udelukkende grundet hjemmedyrkede møller.

Kina gik vind-amok i 2015

"Det er næppe overraskende, at fem kinesiske producenter nåede top 10 i et år, hvor Kina bidrog med omkring halvdelen af den globale kapacitet," konstaterer Bloomberg NEF's leder af vindmølleforskning Amy Grace.

"Det er mere overraskende, hvor dominerende Goldwind var på det hjemlige marked. Selskabet kommissionerede mere end to en halv gang den kapacitet som den næststørste kinesiske producent, Guodian."

Sådan klarede Vestas sig i Europa i 2015 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også