EnergiWatch

Dong opfører gigantisk havpark i Storbritannien

Dong Energy tager skridtet og opfører det 1,2 GW store Hornsea-projekt. Siemens Wind Power leverer møllerne.

Dong Energy har nu taget den endelige investeringsbeslutning for den rekordstore havmøllepark Hornsea Project One i Storbritannien.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Parken har en kapacitet på 1,2 GW og vil blive verdens største havvindmøllepark, når den står færdig i 2020, hvor den samtidig vil kunne levere strøm til over en million britiske husstande.

"Vi glæder os til at opføre denne enorme vindmøllepark og flytte grænserne inden for havvindindustrien. Sammen med Race Bank, Westermost Rough og Lincs vil Hornsea udgøre et kæmpestort produktionsområde ud for den britiske østkyst og bidrage til vores bestræbelser på at levere grøn og uafhængig energi til samfundet," udtaler Henrik Poulsen, adm. direktør i Dong Energy, i meddelelsen.

Der er formentlig ikke kun glæde i Dong over beslutningen.

Hos Siemens Wind Power åbner man nok også en flaske bobler eller lignende, eftersom det er den tyske konkurrent til Vestas, som skal levere sine 7MW-møller til det enorme projekt.

Flere Hornsea-projekter i spil

Med beslutningen om Hornsea-parken vil Dong Energy samtidig nå sit 2020-mål på 6,5 GW havvind, hvilket ikke overraskende også glæder Henrik Poulsen, som aflægger årsregnskab for børskandidaten i morgen.

"Det er vigtigt at nå vores strategiske mål, da vi er nødt til at øge volumen for at kunne reducere omkostningerne ved en ny teknologi. Det er afgørende for at få alle aktørerne i værdikæden til at bevæge sig opad i læringskurven. Hornsea bliver således endnu et vigtigt skridt i vores fortsatte bestræbelser på at reducere prisen på energi fra havvind," udtaler han videre i meddelelsen.

Hornsea-parken har sikret sig støtte i de første 15 år af sin levetid i form af en såkaldt CFD-kontrakt, som blev tildelt tilbage i 2014 - kontrakter, som tidligere er blevet kritiseret for at være for lukrative.

Ifølge selskabets britiske chef understreger dagens melding dog Dongs engagement på det britiske marked, hvor opførelsen af parken vil være med til at skabe lokale arbejdspladser.

"Det at have verdens absolut største havmøllepark ud for Yorkshires kyst er uhyre vigtigt og understreger den afgørende rolle, havvindenergi kommer til at spille i forhold til at dække Storbritanniens forbrug af ny, klimavenlig energi," udtaler Brent Cheshire.

Dong Energy ejer Hornsea project One alene, efter at danskerne overtog SMart Winds ejerandel på 66,66 procent i februar 2015. Desuden har det danske energiselskab rettighederne til Hornsea-projekt 2 og 3, som har potentiale til at øge den samlede vindenergikapacitet med yderligere 3 GW.

Dong Energy klar til nye investeringer i Storbritannien  

Dong har fået fornyet tillid til britisk havvind

Bremerhaven vil konkurrere med danske havne om vindmøller 

 

Mere fra EnergiWatch

IEA: Atomkraft kan stå til at få comeback

I takt med at verden skal finde måder at takle den verserende energikrise på, har energikilder som atomkraft gode muligheder for at spille en signifikant rolle, lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i dugfrisk rapport.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs