EnergiWatch

Analytikere tror på Vestas-overraskelse

Både i Sydbank og hos Alm. Brand forventer man, at Vestas kan overgå markedets i forvejen store forventninger ved tirsdagens regnskab.

Vestas' regnskab for fjerde kvartal, der bliver aflagt tirsdag den 9. februar, ventes at byde på en overraskelse i form af et højere aktivitetsniveau end ventet, og så er der lagt op til både udbytte til aktionærer og et aktietilbagekøbsprogram.

Det vurderer Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker i Alm. Brand.

"Når man kigger på de data, vi har fra USA, så peger pilen på lidt højere resultater, end der er konsensus for, og at virksomheden kan overraske i forhold til de høje forventninger. Det skal dog siges, at der skal utroligt få svingfaktorer til for at ændre store tal på toplinjen mellem kvartalerne hos Vestas," siger han til Ritzau Finans.

Samlet forventer otte analytikere, som Ritzau Estimates har talt med, at Vestas for fjerde kvartal af 2015 lander en omsætning på 2.952 mio. euro og en ordreindgang på 2.424 MW.

Analytikeren oplyser, at der ikke er nogle tegn på, at vejrmæssige forhold skal have forhindret opstillingen af vindmøllerne, og at aktivitetsniveauet i USA var højt i 2015. Han tror derfor, at Vestas igen leverer lidt mere end forventningerne i markedet.

Det samme gør aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

"Vi forventer, at Vestas har overleveret op mod 2.800 MW til kunderne i fjerde kvartal, og det vil sikre en omsætning for hele året svarende til 8,3 mia. euro (heraf 1,1 mia. euro fra serviceforretningen)," skriver han i en kommentar.

Ordreindgang lever op til forventninger

Blandt de to analytikere er der en smule uenighed i forhold til de indgående ordrer.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, vurderer, at Vestas' ordrer ligger en smule over det forventede. Ifølge analytikeren har vindmølleproducenten annonceret 17 ordrer på i alt 1823 MW i fjerde kvartal, og han forventer, at de uannoncerede ordrer vil nå op omkring 700 MW.

"Det er et lidt højere niveau end i årets første tre kvartaler, som vi også har set i de seneste år. Vi forventer, at ordreindgangen har en værdi på 2,1-2,2 mia. euro. Den fine afslutning på året betyder, at Vestas vil levere en ny ordreindgangsrekord på 8.800 MW med en samlet værdi på ca. 8 mia. euro," skriver Jacob Pedersen i en kommentar.

Michael Friis Jørgensen vurderer, at ordrerne vil stemme overens med forventningerne i markedet på 8700 MW, ifølge Ritzau Estimates.

"Jeg tror ikke, at der kommer en stor overraskelse," siger Michael Friis Jørgensen, til Ritzau Finans.

Fortsat konservativ prognose

Analytikerne er enige om, at Vestas de seneste år har været en smule konservativ i sin prognose for fremtiden, og de forventer ikke, at det ændrer sig nævneværdigt denne gang.

"Vestas "guidance" for 2016 bliver konservativ. Historikken de seneste to år viser, at det hensætter mellem en halv til en hel mia. på toplinjen til uforudsete hændelser og opjusterer løbende. I første omgang lever virksomheden helt sikkert ikke op til markedsforventningerne om en omsætning på næsten 9 mia. Hvis den gør, så ligger markedets forventninger alt for lavt, for Vestas kommunikerer også ud, at det er sådan, de gør det, og det tager markedets estimater ikke højde for," siger Michael Friis Jørgensen og fortsætter:

"Markedet ved det, så man har det med i sine overvejelser. Derfor er det væsentligt for, hvordan markedet reagerer, om fjerde kvartal overrasker eller skuffer, og det samme er markedsstemningen. Det er hovedrisikoen i et regnskab, jeg forventer, vil vise en meget stærk udvikling på de fleste områder."

Jacob Pedersen forventer heller ikke de store armbevægelser eller justeringer, men ser i stedet frem til, at der kommer nyt om "behovet for flere tiltag til at skabe det nødvendige gennembrud i Indien, Brasilien og Kina".

Udbytte på vej igen

Sidste år brød vindmøllevirksomheden 12 års udbyttetørke, og Michael Friis Jørgesen forventer, at der udbetales dividender igen i år.

"Vestas kommer til at udbetale et udbytte. Det er der ingen tvivl om. Konsensus ligger på omkring 1 euro i dividende, og mine forventninger er lidt højere. Jeg tror, at man bliver positivt overrasket," siger han.

Han vurderer desuden, at der kommer et aktietilbagekøbsprogram på mellem 400 og 500 mio. euro.

"Balancen er så stærk, så det ikke giver nogle problemer, og virksomheden har jo klart meldt ud, at opkøbsstrategien er opkøb af mindre serviceforretninger, og det kan "cashflowet" også godt klare," siger han og tilføjer:

"Det er det, vi helst skal se fra Vestas, for det er alfaomega for stemningen omkring aktien, at Vestas viser, at virksomheden er komfortabel med den langsigtede situation."

 

Otte analytikeres forventninger til Vestas' regnskab for fjerde kvartal af 2015 - indsamlet af Ritzau Estimates:

Mio. euroQ4 2015 (est) Q4 2014FY 2015 (est.)FY 2014
Omsætning2952247383406910
Heraf service3082601135964
Bruttomargin i pct.18,516,817,717
EBIT før særlige poster382252838559
EBIT-margin i pct.12,810,2108,1
Resultat før skat334259855523
Resultat efter skat250194634392
Frie pengestrømme391781878841
Ordreindgang i MW2424225487006544

 

Franskmænd afviser ikke havmøllesalg til Siemens

Faldende priser på råstoffer truer Afrikas opsving

Vejen banet for Vestas og Siemens i Iran

Fire ud af fem vindmøller rejst i Jylland

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere