EnergiWatch

Vestas vinder sin nordligste kontrakt nogensinde

Fransk investeringsfond har sikret finansieringen til en 50MW stor vindmøllepark på den nordlige polarcirkel. Muligvis venter en større bagefter.

Foto: Kent Larsson, ABvee

Vestas har fået en ordre på 15 af sine 3.45MW-møller i det nordligste Norge. Det fremgår af en pressemeddelelse fra den franske investeringsfond Ardian, der har sikret finansieringen af projektet Hamnefjell Vindkraftverk.

Ordren er ikke meddelt af Vestas. Men det er ikke utænkeligt at forestille sig, at møllerne er bestilt med vindmølleproducentens De-icing System som ekstraudstyr, for med en beliggenhed omkring den 70. nordlige breddekreds bliver det den nordligste park nogensinde, der udstyres med Vestas-møller. Ikke langt sydligere end verdens nordligste vindmøllepark, Havøygavlen, der består af 15 Nordex' og 1 Siemens-mølle.

Begge projekter har i øvrigt energiselskabets Finnmark Kraft som udvikler. Oprindeligt var det ellers Statoil, der skulle have opført Vestas-parken, der har været planlagt siden 2003, men da der blev registreret fund af kulturminder i området, blev projektet i første omgang udskudt i 2011 afhændet, hvorefter et nyt og revideret prospekt blev foreslået.

Udvidelsespark identificeret

Det medførte en nedskalering fra de oprindelige planer om at opføre 160MW i området. Imidlertid er de 50MW, der forventes i produktion i slutningen af 2017, kun første del af Hamnefjell, for der er allerede planer om efterfølgende at udvide parken med til samlet 130MW, når netkapaciteten tillader det.

"Vi har allerede identificeret byggetrin 2, en udvidelse på 70MW, og ser frem til at udvikle dette og andre projekter sammen," noterer Finnmark Kraft sig i meddelelsen.

Energiselskabet kalder selv området for et af Europas bedste for vindkraft og har beregnet en årsproduktion på 186GWh på de 50MW. Timingen for at opføre vindmølleparker i Finnmarken synes da også udmærket i lyset af den seneste måneds ekstreme kulde i Sverige og Finland, der har fået elpriserne til at stige eksplosivt.

Nordmænd vil opføre vindpark i Arktisk

Statnett giver gigantisk Vestas-projekt et skub frem

Beslutningsfristen skredet på 1GW Vestas-projekt

Nordmænd forudser stop for grøn udbygning

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs