EnergiWatch

Vestas kan nå stærkeste år nogensinde

Ordrerne væltede ind hos Vestas sidste år. 2015 kan vise sig at være det stærkeste år målt på ordrer hidtil for Vestas, vurderer Sydbank.

Foto: Vestas

Med en slutspurt i juledagene og på nytårsaftensdag hentede Vestas nye ordrer for over 500 MW, og dermed har selskabet udsigt til at kunne lukke 2015 som det hidtil bedste år målt på bestillinger.

Den stærke afslutning på året får da også Sydbank til at løste estimatet for ordrer i 2015.

"Vi løfter vores estimat til ny rekord - 8.800 MW og bemærker, at uudnyttede amerikanske rammeaftaler formentlig stadig udgør omkring 1.300 MW og kan sikre en ordreindgang i 2016, der ikke ligger langt under den i 2015," skriver aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, i et notet.

Præcis hvor mange ordrer Vestas har hentet i 2015 står først klart, når Vestas præsenterer årsregnskab i februar.

"Traditionelt er den ikke-offentliggjorte ordreindgang i 4. kvartal lidt højere, end i de tre foregå- ende kvartaler og den har været på mere end 600 MW i de seneste år. Det forventer vi også gør sig gældende i 2015, da en stor del af ordrerne fra eksempelvis Tyskland er mindre ordrer, og vi ser et stadigt højt aktivitetsniveau i Tyskland støtte vores forventning om en ikke-offentliggjort ordreindgang i 4. kvartal 2015 på ca. 700 MW. Det vil løfte Vestas’ ordre-indgang i 2015 til ny rekord i omegnen af 8.800 MW (tidligere rekord på 8.673 MW i 2010) med en værdi på ca. 8,1 mia. EUR," skriver Jacob Pedersen.

Positive amerikanske udsigter

For 2016 er Jacob Pedersen også optimistik, når det kommer til Vestas. Det skyldes ikke mindst det amerikanske marked, hvor en vigtig forlængelse af PTC-ordningen blev indgået kort før jul. En ordning der udløser skattefordele for vedvarende energi.

"Ordreindgangen fra de amerikanske rammeaftaler har været noget mere behersket i 4. kvartal i forhold til de mest optimistiske scenarier. Således er der efter vores beregninger mindst 1.300 MW i stadig uudnyttede rammeaftaler i USA. Dermed kan ordreflowet fra USA i den første del af 2016 blive højere, end vi tidligere har modelleret. Vi løfter vores forventninger til ordreindgangen i 2016 til 7.500 MW med forventning om fremgang igen i 2017."

Vestas vinder energiåret på børsen

Vestas sælger i Brasilien og Sydkorea

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere