Analyse: Oliepris kan give Vestas-bekymringer

Vestas-aktien er populær som sjældent før, men olieprisen kan få negative konsekvenser, vurderer ugebrev.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF RITZAU FINANS

Vindmølleproducenterne går i den grad mod vinden ved over en bred kam at præstere fremgang i et marked, hvor andre energiformer er historisk billige, eksempelvis naturgas og olie.

Det undrer Økonomisk Ugebrev Formue.

"En langsigtet lav oliepris kan blive en af de store trusler mod Vestas’ langsigtede lønsomhed," konstateres det.

Ugebrevet påpeger, at efter solid vækst de seneste år er produktionskapaciteten gearet markant op. Og hvis kunderne pludselig begynder at tro mindre på stigende oliepriser end nu, kan det hurtigt give ændrede investeringsforudsætninger, som får vindmøllestrøm til at flytte længere ned på listen over foretrukne energiformer.

"Indtil videre tyder den solide fremgang i efterspørgslen efter store vindmøller på, at forventningen til fremtidige olieprisstigninger er usvækket," vurderer ugebrevet, men påpeger også, at det ikke kan udelukke, at investorinteressen for køb af nye vindmøller vil dale meget pludseligt.

Der er ifølge ugebrevet ikke meget, der tyder på, at oliepriserne er på vej op.

"Hvis man ser på prisen på langsigtede oliefuturekontrakter, er der heller ikke meget lys forude," konstaterer ugebrevet, der oplyser, at en futurekontrakt for levering af olie i december 2019, altså om mere end fire år, ikke er indbygget med stigende oliepriser.

Vestas er dyreste vindaktie

Ugebrevet peger også på, at en ting er de investorer, der investerer i vindmølleparker. En anden ting er de investorer, der investerer i de børsnoterede vindmølleproducenter som Vestas.

"De har ikke samme investeringshorisont som de langsigtede vindmølleinvestorer. Alligevel kan man stille spørgsmålet, om analytikerne nu er med til at hype vindmølleaktierne," spørger ugebrevet.

Det påpeges, at Vestas over de seneste år har udviklet sig til den dyreste vindmølleaktie med en prisfastsættelse på tyve gange det forventede overskud næste år og 22 gange det forventede overskud i 2017, hvor der er usikkerhed om forlængelse af den amerikanske PTC-ordning.

Ugebrevet vurderer dog, at Vestas leverede et godt og flot regnskab, men påpeger, at ordreindgangen i tredje kvartal var en af de få negative overraskelser. Dog fremhæves det, at salgsprisen var bedre end forventet, mens ordreindgangen var lavere end forventet.

"Spørgsmålet er nu, om vindmølleinvestorerne er begyndt at ryste på hånden, og om de er ved at revidere deres regnestykker for den fremtidige lønsomhed på vindmølleparker," spørger ugebrevet.

Vestas lukkede fredag i 418,20 kr. og er siden nytår steget med 84,64 pct. og har i år svinget mellem 215,70 kr. og 422,40 kr.

Danmark er på vej til at blive lillebror i Vestas-forretningen 

Vestas vinder massiv ordre i Kina 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også