Nordex vil erobre 10 pct. af verdensmarkedet

Med købet af Acciona vil tyske Nordex udvikle sig til at blive blandt klodens fem største vindmølleproducenter. Men tankegangen skal fortsat være lokal, fastslår selskabets danske direktør.
Foto: PR
Foto: PR
AF MAZ Plechinger

Søndag aften tog Lars Bondo Krogsgaard det meste af vindmøllebranchen med bukserne nede. Fire måneder efter, at han havde overtaget rollen som adm. direktør for Nordex – og fire år efter at den tyske vindmølleproducent var på lukningens rand – sendte han børsmeddelelsen ud om overtagelsen af den spanske konkurrent Acciona. Et opkøb, der skal bringe Hamborg-selskabet helt op i verdenseliten.

"Vi har et langsigtet mål om at blive en top 5-spiller. For at blive det, indebærer det nok, at man skal have en markedsandel på i hvert fald 10 pct.," siger den danske direktør til EnergiWatch.

Siden opkøbet er Lars Bondo Krogsgaard blevet ringet en op af mange, der enstemmigt har erklæret deres overraskelse. Noget, der på sin vis undrer ham.

Ikke kun fordi det har fyldt så meget oppe i hans eget hoved efter alvorlige samtaler med spanierne gennem mere end 10 måneder. Fra dengang han endnu var finansdirektør i selskabet. Men også fordi de to selskaber var så oplagte til hinanden: Nordex har de seneste år været stærke på markedet for mindre, ofte skræddersyede parker i Europa; Acciona har fokuseret på grandiose parker i vækstområderne.

"Mange har nok haft svært ved at forestille sig Nordex som drivende kraft i sådan en transaktion. Men vi ville hellere gå sammen med nogen, end selv at blive spist. Størrelse bliver stadig vigtigere i et marked, hvor der kommer stadig mere pres på priserne, og så er det rart at tage fremtiden i egen hånd, frem for at vente på, at verden tager en et sted hen," siger Lars Bondo Krogsgaard.

Analyse: Vindbranchen er ved at blive voksen 

Belønnet af markedet

Umiddelbart har verden også applauderet den håndevending. Onsdag steg selskabets aktie således til sin højeste kurs siden finanskrisen ramte i 2008.

Dermed dog ikke tale om, at Nordex-aktien har sat fra som en springbønne. I virkeligheden er der snarere udtryk for en fortsættelse af en nogenlunde uafbrudt støt stigende kurve siden 2013. Siden bunden blev nået i 2012 er selskabets omsætning langt mere end fordoblet til en forventning på op mod 2,3 mia. euro i år.

Det kunne imidlertid også bruges som argument for, hvorfor opkøbet er en dårlig idé.

For tyskernes turnaround skete ved at konsolidere forretningen næsten udelukkende til små og mellemstore kunder i Tyskland, Frankrig og andre europæiske lande. Mens store planer om Kina, USA og de syv have blev fuldstændig afviklet. Nu er der så indkøbt et selskab, der specialiserer sig i netop store parker på vækstmarkeder.

Samtidig har Nordex specialiseret sig i at botanisere parker med vindmøller specialindrettet til pertentlige europæeres krav til lyd, skyggekast og særlige vindforhold. Hvilket ikke rimer voldsomt godt med et selskab, hvis spidskompetence er at banke store mængder betonpiller op på åbne vidder og påmontere hoveder, der bare skal generere mest mulig saft.

Men direktøren fastholder, at såvel timing som profil er helt rigtig.

"Vi kom fra en situation, hvor vi på nydansk var i deep shit. Men vi har implementeret ændringerne, vendt vores forretning og gennemført vores turnaround. Nu er tiderne altså til, at vi må se på verden, som den udvikler sig," siger han.

"Acciona er en anden type forretning, og deres produkter har et andet fokus end vores. Men vores produkter supplerer samtidig hinanden godt på vinger og tårne, og frem for alt så passer kemien også. På den ene side er vi nødt til at flytte os lidt i markedet for at sikre, at der også fremover er en god forretning, men på den anden side betyder det ikke, at vi skal give slip på vores mantra om at være nær ved kunderne og udogmatisk i sine forretninger. Jeg skal bæres ud, før vi giver slip på det."

Analytiker ser lyst på vindfusion 

Vil øge muskemasse

For Lars Bondo Krogsgaard lægger ikke skjul på, at Nordex har opkøbt Acciona for at øge sin muskelmasse. Både med hensyn til antallet af markeder, og med hensyn til at producere til de helt store projekter. Men det må ikke ske på bekostning af det, der har skabt de seneste års resultater.

"Hvis man vil overleve i den her branche, så må man kunne levere til såvel den store IPP som til en Bürgerwindpark i Slesvig-Holstein. Men selv om vi bliver større, vil jeg holde fast i, at vi skal se på ordrerne som en forretning frem for som en proces, kunderne skal terroriseres igennem," fastslår han.

"Den fleksibilitet og villighed til at snakke med den lokale bondemand tror jeg er noget af det, det har gjort forskellen for os i de seneste år. Der er nok en grund til det er os og ikke Siemens – som er en fin virksomhed – har haft 50 ordrer på det tyske marked det seneste år. Men frem for antallet af ordrer, så passer den måde at være på godt til vores virksomhed og vores medarbejdere."

De medarbejdere får nu en hel del nye kollegaer. Dels i ledelsen, hvor spanierne bidrager med en viceadm. direktør og en strategidirektør. Men i noget mere omfattende omfang rundt omkring på de overtagne fabrikker i Spanien, USA, Brasilien og snart Indien.

"Med det her skridt afdækker vi i realiteten 80-85 pct. af det globale marked fraset Kina, som vi hverken kan eller vil røre ved. Vi bringer os på en gang i en position, der løser vi meget af det, vi med tiden ellers skule have set på som enkeltmarkeder," forklarer direktøren.

Men selv om ambitionen nu er sat mod at gøre i første omgang Enercon rangen stridig på listen over verdens fem største vindmølleproducenter, så handler det ingenlunde om bare at være stor for at være stor, fastholder Lars Bondo Krogsgaard.

"Vi bliver bestemt ikke lige så store som Vestas, men vi bliver store nok til at få nogle af de fordele, som en stor spiller i industrien kan få. Og det er klart, at vi gør det her for at få skalafordel. Men det at være stor, er kun midlet til at nå målet om at skabe afkast til aktionærerne. Hvis vi havde kunnet finde en eller anden smart niche i stedet, kunne det sagtens have været, at vi havde valgt den vej i stedet."

Senvions skotske dagform stikker Vestas 

Nordex skræddersyr britisk ordre 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også