EnergiWatch

Kæmpemøller får ny håndbog i Takt og Tone

En ny industristandard for store vindmøller er på vej, og det vil give ejerne af vindparker langt større sikkerhed, siger K2 Management.

Foto: Vestas

"Måske der dog altid er En mere, end Hvermand tror, der kan begå Brud på Taktens og Hensynets Regler," skrev hin saglig Emma Gad i 1918.

Formålet med hovedværket i dansk etikettelitteratur var "i al Stilhed give et enkelt Vink, om ikke andet for at sætte en tyk Streg under den Sandhed, at Formløshed er Ikke ensbetydende med Frisind men kun en tarvelig Forfalskning deraf," og selvom der måske nok er langt fra god opførsel blandt mennesker til vindmøller, så er det nogenlunde det samme Vink, som nye vindmøller står over for at få.

Analyse: Vindbranchen er ved at blive voksen

Den Internationale Elektrotekniske Kommission er nemlig lige på trapperne med at implementere en ny standard for output-kurver til store vindmøller. Dermed vil branchen altså blive enige om, hvad der er rimelig opførsel blandt kæmpemøllerne er.

"En af kernestandarderne i vindindustrien står over for at ændre sig markant," siger Jakob Matthiesen, der er ydelsesspecialist hos K2 Management, i en pressemeddelelse forud for den nye standard.

"Det vil reducere usikkerheden i forhold til generations-kurven og dermed give mølleejerne en solid dokumentation i forbindelse med stridigheder med mølleproducenterne over møller, der ikke leverer, som de skal," uddyber han i pressemeddelelsen.

Dansk fond kaster 5 mio. efter vindstandarder

Det er ti år siden, at industrien sidste har fået en standard for, hvordan vindmøller bør yde, og med de teknologiske landevindinger, industrien har gjort, er der brug for en ny rettesnor.

Det betyder ikke bare, at der kommer nye standarder for møller i højere luftlag, det betyder også, at der bliver langt flere steder på kloden, hvor mølleejerne inden for et bestemt spænd bliver garanteret en vis ydelse.

Den Internationale Elektrotekniske Kommission ventes at indføre den nye standard i løbet af andet kvartal næste år.

Fynsk vingefirma ændrer strategi efter stort millionminus

Farstad lander kontrakter i presset offshoremarked

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs