Vestas har haft seks måneder uden kinesiske ordrer

På trods af en ny strategi for Kina er det småt med bestillinger fra det folkerige land til Vestas.
Foto: LM Wind Power
Foto: LM Wind Power
AF RITZAU FINANS/FLEMMING THESTRUP ANDERSEN

Seks måneder er der gået, siden Vestas sidste gang kunne oplyse markedet om en ordre i Kina, hvor den danske vindmølleproducent for et år siden ellers lancerede en ny strategi, herunder spillede en triumf med introduktionen på det marked af sin nyeste og mest avancerede variant af sin 2,0 megawatt-mølle.

I foråret offentliggjorde Vestas ellers fire kinesiske ordrer på samlet 220 megawatt, men siden er det altså ikke blevet til noget. Hos Sydbank er det dog ikke noget, der vækker den store bekymring hos aktieanalytiker Jacob Pedersen, som vurderer, at planen skal have mere tid, før den vil vise sin effekt.

"En forandret Kina-strategi skal man ikke forvente giver store resultater inden for 12 til 18 måneder. Der går noget tid, fra at man har de her initiativer i søen, til at kunderne fanger, hvad det går ud på, og til at de ydermere begynder at lægge flere ordrer hos Vestas, og til at de ordrer så sidenhen bliver faste og ubetingede," siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Vestas offentliggjorde sin seneste kinesiske ordre 31. marts 2015. Det var nummer fire af slagsen i løbet af foråret, som dermed bød på en samlet kinesisk ordreindgang på 220 megawatt. Sydbank-analytikeren tror dog ikke, at de ordrer har så meget at gøre med den strategi, som blev lanceret 21. oktober 2014.

"Jeg ser det mere som positive tilfældigheder, at der, efter en længere periode uden Kina-ordrer, pludselig kom nogle i foråret. I forhold til timing tror jeg mere, det er tilfældigt, at de lige faldt der. Så må det blive det næste års tid, der vil vise, om den her strategi også gør noget for Vestas," siger Jacob Pedersen.

De lange indkøringstider, fra at strategiske ændringer bliver implementeret, til at de udmønter sig i faste og ubetingede ordrer, betyder også, at Jacob Pedersen ikke har forventninger om, at Kina kommer til at fylde meget hos Vestas hverken i år eller til næste år.

"Det ligner stadigvæk en situation, hvor Kina på ingen måde bliver et afgørende marked for Vestas formentlig hverken i 2015 eller 2016, men hvor det er sådan, at vi i hvert fald fra 2017 gerne skulle se selskabet begynde at tage nogle flere ordrer," siger han og estimerer et potentiale for Vestas på omkring 500 megawatt om året efterfølgende.

"Jeg tror, at Vestas skal være rigtig glade, hvis det er sådan, at det kan vinde ordrer for 500 megawatt årligt, mens 1000 megawatt for mig ligner et blue sky-scenarie," siger han.

Kinesiske ordrer i størrelsesorden 500 megawatt vil efter analytikerens vurdering give et godt bidrag til selskabets samlede ordreindgang. Dertil noterer han mulighederne for Vestas' kinesiske serviceforretning, som var et særskilt element i den nye strategiplan, selskabet offentliggjorde sidste år.

Plads til udenlandske producenter

Sidste år var det kinesiske vindmøllemarked ifølge Recharge News på 23,2 gigawatt i nyopsat kapacitet, og af det gigantiske marked snuppede de udenlandske aktører, Vestas, GE og Gamesa, blot 1,7 pct. I 2015 vil de udenlandske spilleres andel dog stige, vurderer analytiker Feng Zhao fra FTI Consulting.

"Årsagen er, at markedet bliver større. Lokale vindmølleproducenter har strækket sig langt for at møde efterspørgslen, så der er ordrer tilgængelige for de udenlandske spillere," siger han til Recharge News.

Han tilføjer, at trioen Vestas, GE og Gamesa, som i hele 2014 leverede 383 megawatt til det kinesiske marked, i første halvår af 2015 leverede 700 megawatt til Kina, og at det tal efter alt at dømme vil stige til mindst 900 megawatt ved årets udgang, svarende til en estimeret markedsandel på 4 pct.

Vestas har i flere år arbejdet på at få kineserne til at fokusere mere på prisen for den producerede vindmøllestrøm - cost of energy - frem for blot prisen på selve møllerne. Og på det område ser selskabet også en positiv udvikling.

"Vi ser det kinesiske vindmøllemarked foretage et fundamentalt skifte væk fra fokus på lave kapitalomkostninger upfront mod et fokus på livslange cost-of-energy-betragtninger," siger Giorgio Fortunato, marketingdirektør for Vestas i Asien-regionen, til Recharge News.

Vestas skal levere 11 møller til Skotland

Beslutningsfristen skredet på 1GW Vestas-projekt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også