Kommuner dropper en ud af syv vindmølleplaner

Den lokale modstand mod vindmølleprojekter på land er taget til de sidste år. Siden anden runde af vindmølleudbygningen begyndte i slutningen af nullerne er 23 vindmølleplaner skrottet.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

I stedet for at blive en del af den danske vindmølleudbygning på land er 23 vindmølleprojekter havnet i skraldespanden hos danske kommuner.

Det viser en opgørelse, EnergiWatch har foretaget.

Siden 2009 har de danske kommuner truffet afgørelse om 158 lokalplaner for vindmøller, og dermed er det altså omkring hver syvende projekt - eller 14,5 pct. - som ikke er blevet til noget. Før år 2009 er der blevet foreslået 410 vindmølleprojekter.

Hos kommunernes interesseorganisation, KL, peger konsulent Camilla Rosenhagen på, at en del af forklaringen måske kan findes i en mere aktiv protest mod møllerne fra naboer og andre.

"Der er en stigende modstand mod vindmøller visse steder. Hos nogle kommuner oplever man også, at modstanden er mere omfattende, organiseret og sker hurtigere end førhen," siger hun.

 

Hos Erhvervsstyrelsen, som hjælper kommunerne med vindmølleudbygningen, har man ikke direkte fokus på emnet, men geograf Mette Brix Hedegaard forklarer, at man alligevel følger med i udviklingen.

"Det er kommunerne, som er planmyndighed, og derfor er det også kommunerne, som har den direkte kontakt til borgerne og tager sig af håndteringen, hvis der er borgermodstand. Men vi følger naturligvis med i, hvad pressen skriver om det lokale engagement i projekterne," siger Mette Brix Hedegaard.

En mand bag halvdelen af sommerens mølleprotester

Blandt andre tiltag tager det særlige Vindmøllerejsehold ud til borger- og informationsmøder forud for vindprojekter. Det sker blandt andet for at lægge fokus på den lokale modtagelse af vindmølleplanerne.

"Vi har et betydeligt fokus på, hvordan borgere og øvrige interessenter kan inddrages tidligere i processen. Man vil altid kunne finde eksempler på borgere i nærområderne, som bliver bekymrede, når der kommer planer for at opstille vindmøller, og når det sker så stiller Vindmøllerejseholdet på kommunens anmodning også gerne op til de forskellige borgermøder, der er, og hvor man kan få svar på sine spørgsmål," siger hun.

37 store møller opsat sidste år

EnergiWatch har brugt den centrale lokalplansdatabase til at udføre optællingen af vindprojekterne. Her fremgår det, at der i alt er blevet aflyst 59 lokalplaner om vindmøller siden 2009 - men efter at være blevet forelagt materialet, har Erhvervsstyrelsen gennemgået alle projekterne for at finde årsagen til aflysningerne.

25 skaldede møller: Dansk vindudbygning står i stampe

Her viser det sig, at 36 af de aflyste lokalplaner skyldes, at der er trådt en ny lokalplan i kraft. Ofte vil det betyde, at en gammel vindmøllepark er blevet moderniseret og nye, kraftigere møller er sat op.

I 2014 blev der sat 37 nye landvindmøller op i Danmark med en samlet kapacitet på 75,9 MW, inklusive testmøller. Tallet skal dog forstås i lyset af, at der blev indført nye afregningsregler i 2013.

Kilde: Energistyrelsen. Grafen viser antal vindmøller i Danmark inklusive husstandsvindmøller.

Helbredseffekter spøger

EnergiWatch opgørelse viser, at der i 2014 blev foreslået ni vindmølleplaner, der endnu ikke er truffet endelig afgørelse om. Fra 2012 og frem ligger der i alt 16 lokalplaner om vindmøller, der endnu ikke er truffet afgørelse om.

Hos KL forklarer Camilla Rosenhagen også, at det kan skyldes, at en del kommuner har valgt at sætte planerne for vindmølleudbygningen i bero på grund af den igangværende undersøgelse af vindmøllernes helbredseffekter.

Her er Kræftens Bekæmpelse i gang med at finde ud af, om det kan være farligt for mennesker at bo i nærheden af vindmøller og være udsat for støj.

"Det er nok en ting, som man ikke har været så opmærksom på tidligere, og der er en række kommuner, som har valgt at afvente resultaterne af den undersøgelse," siger hun.

Efter planen skal undersøgelsen være afsluttet ved udgangen af i år.

Østdanmark kan mangle strøm efter 2020

Udbud på kystnære vindmøller skal måske gå om

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også