Iran er på vej med vindmølleordrer for milliarder

Atomaftalen med Iran kan åbne op for et stærkt underernæret vindmøllemarked. Danske mølleproducenter er allerede i kontakt med de iranske myndigheder.
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/POLFOTO
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/POLFOTO

Med en global, politisk aftale som startskud, en garanteret feed-in tarif på op til 1,08 krone per kWh i en periode på mellem 10 og 20 år for landmøller og med kæmpe landområder med ideelle vindforhold, står Iran nu på spring til at blive et nyt attraktivt marked for vindbranchen.

Op til 5000 MW vedvarende energi skal der opføres i det folke- og olierige land de næste fem år. Og inden for de seneste måneder har en række vestlige vindmølleselskaber - herunder Vestas og Siemens - da også allerede indledt forhandlinger med udviklingsselskaber og myndigheder i Iran. Det fortæller Behzad Rahnama, der er ansvarlig for internationale relationer i den iranske vindorganisation, Iran Wind og kontaktperson i Iran for Global Wind Energy Council, i et interview med EnergiWatch.

"Ifølge de retningslinjer Hans Excellence Den Religiøse Leder af Iran (Ali Khamenei, red.) har sat, så er det nødvendigt for Iran at udvikle vedvarende energi. I den nuværende fem-års plan har man sat som mål, at der skal udvikles 5000 MW vedvarende energi, et mål der skal opnås ved at indgå aftaler med den private sektor på basis af garanterede priser på strøm," siger Behzad Rahnama, der allerede nu oplever en stor interesse for de iranske vindplaner.

"Efter atomaftalen, som Iran har indgået, har de fleste vestlige vindmøllefabrikanter udtrykt interesse for at deltage i udviklingen af vindprojekter i Iran. Blandt de bedst kendte vindmøllefabrikanter har både Siemens, Nordex og Vestas allerede indledt samtaler om vindprojekter med forskellige udviklingsselskaber, og Suzlon kom allerede på besøg i Iran et par dage efter atomaftalen var forhandlet på plads," fortæller Behzad Rahnama.

Blot opført en brøkdel af potentialet

De store vindmølleselskaber har da også god grund til at vise interesse for de iranske marked. Ud af de 5000 MW, iranerne planlægger at opføre af vedvarende energikraftværker, kan helt op til 3000 MW komme fra vind inden for de næste fem år, vurderer den iranske regering. Ved udgangen af 2014 var der blot 120 MW vindkraft i drift i Iran.

"Det iranske vindmarked befinder sig endnu blot i sin vorden, selv om det efterhånden er mange år siden, at vi installerede de første vindmøller. Vi opførte den første mølle i 1994, og mellem 1994 og 1997 blev der opsat 11 MW vindenergi i Iran. Men den politiske situation satte en bremse for udviklingen i en periode, og fra 2004 og frem til i dag har der primært være tale om mindre projekter. Blandt andet Kahak-parken på 20 MW der blev opført sidste år som en del af en aftale om teknologioverførelse med Tyskland," siger Behzad Rahnama.

Før musen hen over kortet for at forstørre. Artiklen fortsætter under grafikken.

 

Selv om det er atomaftalen, der nu for alvor står til at kunne lukke op for det iranske marked for vind, så trækker det også i den rigtigt retning, at den iranske regering officielt har sat grøn energi højt på dagsordenen.

I 2013 blev den tidligere chef for det iranske efterretningsvæsen, Hamid Chitchian, udnævnt til energiminister. Chitchian har tidligere siddet i bestyrelsen for det førende, statslige energiselskab Tavanir, og som minister har han markeret sig som en stærk fortaler for en grøn omstilling som supplement til Irans olie- og gasforsyning.

Attraktive tariffer

Under Chitchian er det iranske system for feed-in tariffer blevet reformeret, så systemet i dag er målrettet forskellige typer af vedvarende energi og differentiere mellem størrelsen af energianlæg og energitypen.

Vindenergi bliver som udgangspunkt garanteret en pris på 1,08 krone per kWh de første 10 år. Er der tale om store anlæg over 50 MW, falder støtten dog til 0,88 krone per kWh i de første 10 år.

Til sammeligning er støtten til onshore vind i Storbritannien for anlæg over 1,5 MW på under 30 øre per kWh, mens støtten i Danmark er på 25 øre/kWh.

GWEC fastslår da også i organisationens årlige, globale markedsrapport fra 2014, at Iran - såfremt atomaftalen bliver gennemført - kan blive et "next big market" ved udgangen af årtiet.

EnergiWatch har spurgt såvel Vestas og Siemens WindPower om en kommentar på udsigterne for det iranske marked. Begge selskaber ønsker dog ikke at kommentere på sagen.

Iran-aftale kan give langvarigt oliepres 

Iran og Rusland: Atomaftale på plads i løbet af onsdag

FAKTA: IRANS ENERGISYSTEM

Iran er et af de mest energiforbrugende lande i verden -  landet bruger i gennemsnit 10 gange så meget energi per borger som EU.

Iran har den næststørste oliereserve i verden - omkring 10,3 procent af verdens samlede oliereserver.

Samtidig har landet verdens største reserve af naturgas.

Prognoser anslår, at det iranske energiforbrug vil vokse med omkring seks procent om året det kommende årti.

69 procent af Irans energiforbrug dækkes i dag af naturgas, 25 procent af olie, 6 procent fra hydro, under 1 procent fra andre vedvarende energikilder og under 1 procent fra kul.

Kilde: BP Statistical Review of World Energy, IEA, OPEC.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også