Dansk eksport lurepasser på Obamas klimakamp

De næste måneder kommer danske energivirksomheder til at følge ekstra godt med i præsident Barack Obamas kamp for at komme igennem med sin udvidede klimaplan.
Foto: The White House
Foto: The White House
RITZAU FINANS

Lykkedes det for den amerikanske præsident at få gennemført en 32 procents reduktion af kraftværkernes CO2-udledning i 2030, så kan det nemlig blive en "betydelig" indtjeningskilde for danske virksomheder, mener man i Dansk Energi.

"Det tyder på, at der er i planen er ekstra incitamenter til vind- og solenergi, og det er en mulighed for at skabe øget indkomst og arbejdspladser til Danmark. Det er der ingen tvivl om," siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, til Ritzau.

Han understreger dog også, at det endnu ikke er sikkert, at Obama kan få gennemført sine ambitiøse reduktionsmål:

"Der kommer en kamp på det her område, så man skal ikke gå blåøjet ind i det."

Kampen består i, at Obama ikke kan gennemføre CO2-reduktionerne som en ny lov, fordi han ikke har flertal bag sig i Kongressen.

Derfor må han gå gennem den amerikanske miljømyndighed, EPA, der i 2007 fik rettens ord for, at de må pålægge CO2-reduktioner.

Den fremgangsmetode vil dog med alt sandsynlighed møde voldsom modstand hos republikanerne, der vil svare igen med en række sagsanlæg, der kan udvande Obamas planer om CO2-reduktioner.

Skulle det alligevel lykkedes at komme igennem med reduktionerne, er Anders Stouge ikke i tvivl om, at Danmark ligger lunt i svinget i konkurrencen om at sælge energiteknologi til amerikanerne.

"Vi er et land, der i mange år har vist, at vi har kompetencer, og vi har en bugnende eksport på det her område," siger han og oplyser, at den danske eksport af energiteknologi i 2014 steg med 7,2 milliarder kroner.

Også i The European Wind Energy Association, EWEA, glæder man sig over Obamas klimaprioriteringer:

"Det gode ved Obamas reviderede plan er, at den prioriterer vedvarende energi over gas," siger Kristian Ruby, politisk direktør i EWEA, der dog understreger, at planen ikke er en undskyldning for at hvile på laurbærrene:

"Planen er også en påmindelse om, at den internationale konkurrence inden for vedvarende energi vil blive skærpet i de kommende år. Og at Europa skal oppe sig, hvis vi fortsat ønsker at ligge forrest i feltet," siger han.

Obama vil tvinge stater til at opstille flere vindmøller

Klimaminister: Obamas klimaplan er godt nyt for Danmark

Danske: Vestas kan være på vej med opjustering

Gik du glip af sommerens energinyheder? Så få overblikket her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også