Ugler og vindmøller i "wing-wing" løsning

Forskere ved Cambridge Universitetet har fundet hemmeligheden bag, at ugler er lydløse, når de jager. Teknikken har de overført til vindmøller, og det åbner store muligheder - både for energibranchen og dyrelivet.
Foto: BUBANDT MARTIN/POLFOTO/arkiv
Foto: BUBANDT MARTIN/POLFOTO/arkiv

Umiddelbart er der ikke den store sammenhæng mellem ugler og vindmøller.

Ikke desto mindre ser det nu ud til, at ugler kan hjælpe vindmøllebranchen med en af dens største udfordringer, hvilket igen kan hjælpe ugler og andre dyr.

Baggrunden er, at forskere ved det anerkendte University og Cambridge i Storbritannien har studeret, hvorfor ugler er tæt på lydløse, når de jager.

Ifølge forskerne skyldes det en unik vingestruktur hos uglerne, og den er det lykkedes forskerne at kopiere og omforme til et nyt overflademateriale til vindmøller, som kan ende med at blive en stor gevinst for vindbranchen.

En af de største udfordringer ved opstilling af vindmølleparker er nemlig den støj, der følger med, og som kan give gener for såvel mennesker, men også for dyrelivet. En lang række vindparker er således blevet droppet netop på grund af risikoen for, at dyrelivet skulle lide overlast.

Men med det nyudviklede overflademateriale til møllevinger kan støjen reduceres markant.

Lydløse møller

Forsøg i en vindtunnel har således vist, at støjen kan sænkes med hele 10 decibel, viser resultaterne fra de britiske forskere.

Det vil derfor komme de dyr til gavn, som færdes omkring land- og havvindmølleparker, men samtidig kan det goså blive en succes på bundlinjen for vindmølleejerne, understreger forskerne.

"Denne nye overfladetype vil kunne betyde, at møllerne kan køre langt hurtigere og producere mere energi, mens de laver mindre støj. For en vindpark af gennemsnitlig størrelse vil det betyde en god mængde yderligere megawatt," skriver forskerne på universitetets hjemmeside om studiet, som er lavet i samarbejde med en række amerikanske forskningsinsitutioner.

Forskerne skriver, at man nu skal teste den nye teknologi på en egentlig vindmølle i drift, og universitetet skulle ifølge Bloombergs oplysninger være i dialog med Siemens Wind Power.

Det forventes også, at ugle-teknologien kan bruges i forhold til fly-vinger, blæsere m.m.

Kendis-rigmand taber formue på fejlslagen vindpark

Fuglesag kan udskyde kæmpe Siemens-park

Regeringen vil give trecifret millionbeløb til varmepumper

Venstre vil have energikommision efter valget

Stavefejl og miljøvenligt kattegrus får skylden for stor atomulykke

Udbryders gaskrig mod NGF fortsætter i Energistyrelsen

Vestas i top, Siemens i bund i midtjysk måling

Schweizere slår fast: Vil overtage samlet norsk Vestas-projekt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også