Siemens optimistisk for 2015 og 2016

Vindmølleproducenten vil beholde sin stærke position i Nordamerika og udbygge den på de sydamerikanske markeder.
Foto: siemens wind power
Foto: siemens wind power
RITZAU FINANS

Siemens har i øjeblikket særdeles travlt på det amerikanske vindmøllemarked efter en kort forlængelse af den amerikanske skatterabat på vindkraft, PTC-ordningen, op til årsskiftet. Selskabets chef for de amerikanske onshore vindmølleaktiviteter, Jacob Andersen, er samtidig optimistisk i forhold til markedsudsigterne for 2016.

"I 2015 har vi rigtig travlt, og jeg er også meget optimistisk for 2016. Nu går tingene jo stærkt, og der er ofte ikke ret lang tid imellem, at vi sælger noget, til at vi installerer det, men 2015 ser rigtig robust ud, og jeg er også positiv omkring 2016," siger Jacob Andersen i et interview med Ritzau Finans under en vindmøllekonference i Orlando, Florida.

Siemens installerede i 2014 mere end 500 møller med en kapacitet på over 1,2 gigawatt i USA, og i hele Americas-regionen installerede selskabet mere end 900 møller eller næsten 2,2 gigawatt.

PTC-ordningen

I de sidste uger af 2014 fik selskabet travlt efter forlængelsen af PTC-ordningen på omkring to uger.

"Det betød, at vi havde travlt hen over julen med at sikre projekter," siger Jacob Andersen.

Projekterne kunne kvalificeres til støtteordningen enten ved, at projektudviklere kan påvise "ongoing construction", altså igangværende byggeaktivitet, eller gennem de såkaldte safe harbour-regler, så man ved at købe udstyr kunne komme ind under ordningen.

For mølleleverandørerne er der forsat PTC-kvalificerede projekter i spil til kontrakter.

"Der er stadigvæk nogle ordrer at kæmpe om på de projekter, som man har kvalificeret gennem "ongoing construction". Her har man startet projekter uden nødvendigvis at have en mølleleverandør," siger Jacob Andersen.

I forhold til, om PTC-ordningen bliver forlænget eller ej, oplever han, at vandene er delte.

Dansk Siemens-chef: Ultrakort PTC-forlængelse udfordrer

"Vi forbereder os på begge scenarier, og hvis der kommer en forlængelse, håber vi på, at det bliver mere end blot et år. Der er ingen tvivl om, at det vil være godt for branchen med en flerårig forlængelse, så vi har en ide om, hvad vi kan forberede os på," siger Jacob Andersen.

Han vurderer, at branchen er kommet langt med hjælp fra PTC-ordningen og har vist, at udgifterne til vindenergi kan blive reduceret.

"Det har vi gjort over de sidste ti år, og det ville være en skam ikke at fortsætte det, når nu vi er så relativt tæt på målet," vurderer han.

Uanset om der er en PTC eller ej, ser han dog stadig et betragteligt marked i USA for vindenergi, men i årene umiddelbart efter et eventuelt bortfald vil markedet ligge på et lavere niveau.

Succes i Canada

Siemens har også i Canada haft nogle gode år. Det tog noget tid, før det canadiske marked kom op i omdrejninger, men der har været fart på de sidste par år.

"Vi har haft rigtig god succes i Canada, hvor vi for nogle år siden byggede en vingefabrik i Canada, som kører med fuld speed nu," siger Jacob Andersen.

Vestas var tredjestørst i Canada i 2014 

Siemens har aktuelt flere projekter kørende i Canada end i USA, men vil dog installere flere megawatt i USA, fordi projekterne her er større.

Store ambitioner i Sydamerika

Mens markedet i USA svinger fra år til år afhængig af støttemulighederne, så kigger Siemens med stigende interesse på markederne i Sydamerika.

"Vi har meget fokus på, hvad der sker i Sydamerika, og der kommer helt sikker til at ske mange ting i lande som Mexico, Chile, og Peru, og så er der Brasilien, hvor der er nogle unikke udfordringer med hensyn til finansiering. Men det brasilianske marked er virkelig interessant, fordi der er behov for mere energi. I USA er det mere en modernisering af den samlede base, hvor man går fra kul til andre former, mens det i Brasilien er drevet af et konstant øget forbrug," siger Jacob Andersen.

Siemens har næsten 2000 ansatte i USA, inklusive sine to fabrikker og hele serviceforretningen, og i Canada er der tæt ved 500 ansatte.

"Sidste år var vi nummer to i USA afhængig af, hvem man spørger. Det er helt klart min intention at forsvare vores stærke position i USA og Canada og blive på det samme niveau. Når vi snakker Sydamerika, har vi ambitioner om at blive en markant spiller også i det marked," siger Jacob Andersen.

Make: Siemens og GE overgik Vestas i 2014 

Vestas, GE og Siemens vil dominere i USA 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også