SF: For tidligt at fælde dom over Corydon i Dong-sag

SF vil give finansminister Bjarne Corydon (S) mulighed for at forklare sig i Dong-sagen, før partiet vil forholde sig til, om han skal væltes.
Foto: ESKESTAD MIK/POLFOTO/arkiv
Foto: ESKESTAD MIK/POLFOTO/arkiv
STEEN A. JØRGENSSEN

Det er for tidligt at fælde dom over finansminister Bjarne Corydon (S) i sagen om hemmeligholdte dokumenter om Dong-salget.

Det mener SF's finansordfører og gruppeformand Jonas Dahl.

SF vil derfor give Bjarne Corydon mulighed for at forklare sig på et samråd 2. juni, før partiet vil fremsætte eventuelle trusler om næser eller sågar et mistillidsvotum til finansministeren.

"Det er tidligt at komme med trusler, når vi har et samråd om halvanden uge. Jeg synes, man skal afvente det samråd og se, om den forklaring, som Bjarne Corydon giver, er god nok eller ej," siger Jonas Dahl.

Sagen handler om, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil have Bjarne Corydon til – eventuelt i fortrolighed – at fremvise de øvrige købstilbud, som staten modtog i forbindelse med salget af statslige Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Enhedslisten truer med at vælte Bjarne Corydon som minister, hvis ikke han lægger de ønskede dokumenter frem, hvilket Corydon indtil videre afviser med henvisning til, at det vil skade statens forhandlingsmuligheder i fremtiden, hvis sådanne fortrolige bud bliver lagt frem i fuld offentlighed.

Jonas Dahl har svært ved at forstå, hvorfor Bjarne Corydon ikke vil lade Folketinget se de hemmelige dokumenter.

"Corydon burde invitere til en forklaring og lade de politikere, der har behov for det, se dokumenterne," siger han.

Hvad skal konsekvensen være, hvis Corydon nægter?

"Jamen, det vil jeg ikke gå ind i på nuværende tidspunkt," siger Jonas Dahl og henviser igen til det kommende samråd.

"Så må vi efterfølgende se, om det skal have yderligere konsekvenser."

I princippet er SF's holdning dog uden betydning i denne sag, da Enhedslisten og blå blok har nok mandater til et eventuelt mistillidsvotum til Bjarne Corydon.

Det er Folketingets Finansudvalg, der i sidste ende godkender salg af statslige virksomheder. Og derfor er det afgørende, at udvalget fremover får fyldestgørende oplysninger, inden de vender tommelfingeren opad eller nedad.

"Man skal kunne vide, hvad man siger ja eller nej til," siger Jonas Dahl, og tilføjer, at SF arbejder på et beslutningsforslag, som skal sikre netop dette.

I dagens Jyllands-Posten siger Venstres næstformand Kristian Jensen, at han ikke forstår Bjarne Corydons modvilje mod at lade Folketinget se de efterspurgte og "meget relevante" Dong-dokumenter.

"Hvis man forestillede sig, at Venstre havde siddet i regering, og Socialdemokraterne ikke havde haft adgang til oplysninger om Dong, så ville de have haft en helt, helt anden indstilling," siger Kristian Jensen.

Venstre i kovending om hemmelighedskræmmeri i Dong-salg

Enhedslisten truer Corydon med mistillid i Dong-sag

Dong slår alt og alle på omtale

Dong når milepæl for vindstøtte til ny Vestas-park

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også