Konsulent: Danskere ødsler milliarder væk på dyr støtte til havvind
Den kommende 400 MW store Horns Rev 3-havvindmøllepark er flere gange blevet fremhævet som særdeles billig.
Vattenfalls vindende bud på en garanteret afregningspris over en årrække på 77 øre pr. kWh er således også langt billigere, end da Dong Energy i 2010 vandt kampen om Anholt-parken til en pris på hele 105,1 øre pr. kWh - noget, som senere vakte stor politisk kritik, og som man derfor var glade for at kunne gå markant under med Horns Rev 3.
Ja, faktisk havde man slet ikke regnet med, at Horns Rev 3 ville komme under 90 øre pr. kWh, og af samme grund sænkede Energistyrelsen for nylig den forventede PSO-regning, som betaler parkerne, med mere end en kvart milliard frem mod 2020
"Med dagens prisniveau bliver Horns Rev 3 således 32 pct. billigere end sidst Danmark byggede en havmøllepark. Det gør parken til den billigste park i Europa i øjeblikket," som klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) annoncerede i en pressemeddelelse, da udbuddet blev afsluttet i februar.
Men ifølge energikonsulent Anders Plejdrup Houmøller, der bl.a. er tidligere chef for elbørsen Nord Pool Spot, er der ikke tale om et kup for de danske elforbrugere, som betaler PSO-afgiften. Tværtimod kunne danskerne spare milliarder i grøn støtte, hvis man brugte et støttesystem som i Norge og Sverige.
Grønne certifikater
Det svensk-norske subsidie-system er i modsætning til danske baseret på grønne certifikater. Her sælger grønne strømproducenter inden for vindmøller, solceller m.m. båder strøm på det almindelige elmarked og samtidig får de et handelscertifikat for de MWh, de producerer.
Certifikatet kan så sælges seperat på et rent renewables-marked, hvor elhandlerne er forpligtede til at købe grønne certifikater for en vis procentdel af deres kunders forbrug - en procentdel, som er politisk fastsat. Strømproducenterne er på den måde sikret, at der altid vil være købere af certifikaterne.
"Kort sagt er prisen på certifikatet lig med subisidiet, som igen er bestemt af konkurrencen på certifikatmarkedet," fortæller energikonsulenten, der for nylig lavede en rapport om hele det svensk-norske støttesystem.
Forskellen på det danske og nabolandenes støttesystem er som sagt også, at certifikat-systemet er teknologi-neutralt. Det vil sige, at der modsat i Danmark ikke gives støtte specifikt rettet mod f.eks. havvindmøller. I stedet skal solceller, land- og havvindmøller m.m. kæmpe med hinanden om at få del i støtten.
Samlet betyder det et langt mere effektivt subsidiesystem, mener Anders Plejdrup Houmøller - en pointe, han mener at kunne bakke op med tal.
For på baggrund af beregninger lavet ud fra forward-priser på el på Nasdaq OMX - som kort fortalt er aktørernes eget gæt på de fremtidige strømpriser - har han sammenlignet, den forventede samlede støtte til Anholt og Horns Rev 3 i Danmark med, hvad parkerne ville koste i støtte, hvis de var blevet sat op under det norske og svenske system.
I nedenstående tabel fremgår det, at danskerne kunne spare støtte for 6,5 mia. kr. på Horns Rev 3-parken ved at bruge elcertifikatsystemet, mens besparelsen på Anholt-parken løber helt op i 12,5 mia. kr.
"Danmark kunne altså få den samme mængde grøn strøm for ca. 25 pct. af det nuværende subsidie på Horns Rev 3, hvis grønne certifikater var støtte-systemet - for Anholt er ca. 15 pct. af det nuværende subsidie," fortæller Anders Plejdrup Houmøller.
Anders Plejdrup Houmøllers beregninger for støttesystemer
Mia. kr. | Horns Rev 3-parken | Anholt-parken |
Faktisk subsidie | 8,62 | 14,85 |
Subsidie med grønne certifikater som i Norge og Sverige | 2,15 | 2,31 |
Forskel | 6,5 | 12,5 |
Obs: Subsidie-beløbene er i priser per december 2014. Beregningen af det faktiske subsidie inkluderer ikke omkostningerne til ilandføringsanlæggene. Omkostningerne til disse betales af Energinet.dk, der via nettarifferne opkræver pengene hos elforbrugerne.
Handler om konkurrence
Energikonsulenten mener, at netop det, at der er konkurrence mellem teknologierne i nabolandene, er afgørende for at kunne holde subsidierne nede hos svenskerne og nordmændene - men samtidig også grunden til, at den stadig forholdsvis dyre havvindmølle-teknologi ikke er særligt udbredt i Sverige og slet ikke i Norge.
"I Norge og Sverige sætter politikerne et mål for den fremtidige mængde af grøn strøm. Den tekniske udvikling – der som bekendt kan være vanskelig at forudse – afgør derefter, hvilke teknologier der vil opfylde målet. Dermed får vi en politisk ramme-styring, som giver mening," lyder det fra Anders Plejdrup Houmøller.
"Desuden er pointen ved det svenske og norske støttesystem, at det er simpelt. Bl.a. Polen og Italien har også tidligere forsøgt sig med grønne certifikater, men opgivet det igen, fordi det blev for kompliceret. Norge og Sverige har lavet et enkelt system, som virker, og som jeg mener, at man i Danmark burde kigge efter."
Minister bider ord i sig
I øvrigt måtte klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen for nylig bide sine ord i sig igen om, at Horns Rev 3 bliver "den billigste park i Europa i øjeblikket".
I et svar til Liberal Alliances Villum Christensen, som havde bedt ministeren oplyse den samlede PSO-støtte pr. kWh (opgjort som støttesats gange antal fuldlasttimer) til de gamle havvindparker Horns Rev 1 og 2 sammenlignet med den tilsvarende samlede PSO-støtte, der forventes udbetalt til Horns Rev 3. Her måtte ministeren krybe til korset.
Af svaret fremgik det nemlig, at de samlede PSO-omkostninger til Horns Rev 2 - som er mest sammenlignelig med den nye park, den også blev opført efter udbud - lød på 11,5 mio. kr. i PSO/MW på 2015-niveau, mens tallet for Horns rev 3 beregnes til 18,3 mio. kr.
"Jeg var ikke tilstrækkelig præcis," indledte ministeren svaret.
"Jeg skulle have præciseret, at Horns Rev 3 er den billigste nye havmøllepark i Europa i øjeblikket. Der er således ældre havmølleparker, som modtager mindre støtte. Det skal jeg beklage, at jeg ikke præciserede."
I samme ombæring afviste ministeren at offentliggøre, hvilket bud Dong Energy afgav på Horns Rev 3-parken af konkurrencehensyn.