Alstom Offshore-chef: Der bliver færre men større spillere

Der er et udskilningsløb undervejs blandt aktørerne på havvindmøllemarkedet, forudser Anders Søe-Jensen, chef for Alstoms offshore-forretning.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU FINANS

Offshore vindmøllemarkedet er i gang med en konsolidering gennem fusioner, joint ventures og lukninger, og tilbage vil stå store spillere, som både har stærke balancer og solid industriel erfaring.

Det forudser Anders Søe-Jensen, der er chef for Offshore-vind hos den franske producent Alstom.

"Det har vi set en klar trend i retning af, så min forventning er, at der bliver færre, men væsentligt større spillere tilbage, som har musklerne, balancen og den industrielle erfaring," siger Anders Søe-Jensen i et interview med Ritzau Finans under konferencen EWEA Offshore i Bella Center.

Eksempler på konsolidering er Vestas’ joint venture med Mitsubishi, MHI Vestas, og Gamesa og Areva er på offshore-vind gået sammen i et selskab under navnet Adwen.

Andre har helt trukket stikket til markedet. Det gælder blandt andre Samsung. Det koreanske selskab havde et udviklingscenter i Hamborg, som Alstom sidste år overtog nogle medarbejdere fra.

"Så markedet er blevet konsolideret. Det er blevet et mere voksent marked," siger Anders Søe-Jensen.

Han forklarer, at det tidligere var de store forsyningsselskaber, der så at sige bare udskrev en check og byggede projekter. Nu er det tippet over til såkaldte finansierede projekter, hvor der etableres et projektselskab, som rejser finansiering til at bygge for.

"Det har betydet, at dem, der i virkeligheden betaler festen og finansierer, de har nogle ret firkantede holdninger til, hvordan leverandørerne skal se ud. De vil se store solide selskaber, for at der kan stilles de garantier, der skal til, for at få projekterne gennemført," siger Anders Søe-Jensen.

Med de markedsdynamikker og de markedskrav, der er specielt omkring finansiering af projekter, vurderer han, at der på fremtidens offshore vindmarked kun vil være plads til en 3-5 vindmølleproducenter. Alstom kan i den forbindelse glæde sig over et godt hjemmemarked.

"Jeg synes, at vi er godt positioneret og er begyndt at få godt fat. Vi er som selskab naturligvis glade for, at vi har det franske marked, hvor vi har 1,5 gigawatt i pipelinen," siger Anders Søe-Jensen.

Om det franske marked siger han, at det er et marked, hvor der stilles ret store krav til såkaldt "proven track record", altså at man så at sige kan bevise sine evner. Den track record er Alstom godt i gang med at opbygge.

"Vi har de første to møller ude, og vi leverer fem møller til USA næste år. Mon ikke snebolden begynder at rulle på et tidspunkt," siger Anders Søe-Jensen.

Selskabets fabrik i Nantes er bygget til en kapacitet på 100 møller om året, men produktionen vil stille og roligt blive skaleret op i takt med, at ordrerne løber ind og skal eksekveres. I år er det kun planen at producere de fem møller, der skal leveres op opstilles i USA næste år.

"Hvad produktionen bliver til næste år afhænger af, hvornår de franske kontrakter slår ind. Men det bliver en gradvis opskalering af produktionen," siger Anders Søe-Jensen.

Offshore-chefer: De lavthængende frugter forsvinder aldrig

Minister: Vi skal have offshoremøller langs Sveriges kyst

EWEA-formand: Vi må stå sammen om havvind

Anholt-parken stadig ude af drift: Millionregning vokser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også