Vattenfall åbner Horns Rev 3 for investorer

Det svenske energiselskab åbner op for, at pensionskasser og institutionelle investorer kan købe sig ind i Horns Rev 3. Det er første gang, at Vattenfall åbner for institutionelle partnerskaber, men det er nødvendigt for selskabets vækst, siger vindchef til EnergiWatch.
Foto: DanTysk
Foto: DanTysk

Dong Energy startede en trend, da selskabet begyndte at opføre havmølleparker og sælge andele videre til finansielle investorer, og nu åbner Vattenfall op for - for første gang - at gøre som konkurrenten.

Vattenfalls investeringsbudget frem til 2018 lyder på bare 11 mia. svenske kr. til vedvarende energi, og det er formentlig omkring prisen på hele Horns Rev 3.

I forvejen har selskabet kommunikeret, at der skal investeres 9,1 mia. kr. i år og næste år, hovedsageligt til den tyske havmøllepark Sandbank, og derfor er der brug for flere penge.

Det kan ske ved at sælge ejerandele videre til pensionskasser og andre finansielle investorer, bekræfter selskabet nu over for EnergiWatch.

“Vi har tidligere indgået strategiske partnerskaber med industrielle spillere, fx på Horns Rev 1, men for at svare på spørgsmålet, så vil partnerskaber være en del af strategien for at vokse inden for renewables - især i perioder med et begrænset investeringsbudget," siger Alberto Mendez, vice president for renewables hos Vattenfall, til EnergiWatch.

Genbrug af kapital

Det kan fx betyde, at pensionskasser eller andre institutionelle investorer køber sig ind i Horns Rev 3, så Vattenfall kan "genbruge" kapital i nye projekter.

"På den måde er vi i stand til at vokse hurtigere og bedre,” siger Mendez.

Tilbage i december annoncerede Vattenfall sin første aftale med en pengetank, da Skandia købte sig ind i en række af selskabets svenske landvindmølleparker.

“Det er vores første partnerskab med en finansiel aktør,” siger Mendez.

“Vi har ikke lavet et finansielt partnerskab offshore, men der er en første gang i livet for alting," siger han.

Vattenfall afhændede i går sin ejerandel i den planlagte britiske offshorepark East Anglia 1 til Scottish Power, som ejes af det spansk energiselskab Iberdrola.

Vattenfall: Offshorevind skal være til at betale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs ogsåJob

Se flere jobs