Sydbank: Vigtigt for Vestas at sikre aktivitet i 2016

Med fire nye ordrer og to nu rammeaftaler lige inden nytår har vindmølleproducenten Vestas sikret sig en flot afslutning på 2014, men mindst lige så afgørende et godt afsæt til de kommende år, mener analytiker.
RITZAU FINANS

I 2015 har Vestas allerede sikret sig en masse aktivitet gennem allerede hentede ordrer fra de seneste år. Men i 2016 er der ikke umiddelbart meget aktivitet for det danske selskab - særligt ikke på det store amerikanske marked, der er afgørende for vindmølleproducenterne.

Netop derfor er de nye rammeaftaler, som vindmølleselskabet har hentet, ganske afgørende, fordi de formentlig vil afføde ordrer til USA i 2016. Dertil kommer allerede eksisterende rammeaftaler med Enel og First Wind til USA, som måske også kan give aktivitet i 2016.

Da aftalerne er indgået inden udgangen af 2014 er de nemlig kvalificeret til den vigtige skatterabatordning PTC, som sikrer billigere finansiering til udviklerne, og det er ganske afgørende for, at aftalerne kan udmønte sig i faste og ubetingede ordrer til Vestas.

"De nye rammeaftaler er meget vigtige. Man kan ikke umiddelbart se, om aftalen på 1000 MW med EDF alene er til USA eller hele verden, men aftalen på 600 MW med Sunedison er en super god nyhed. Det faktum, at Vestas allerede nu begynder at have ordrer til USA til 2016, bør berolige meget. Det har været det helt store spørgsmål indtil nu," siger Jacob Pedersen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

"Det ser Vestas ud til at imødegå i væsentlig grad nu. De rammeaftaler, man har fra 2013, vil Vestas også forsøge at dirigere over i 2016, for det har i forvejen rigeligt at lave i 2015. Kunden vil selvfølgelig helst have projekterne op så hurtigt som muligt, men det handler om, at man skal redde vindindustrien og leverandørkæden fremover, og det kan man gøre ved at sikre nogle af de her projekter til 2016," fortsætter han.

Værd at bemærke ved de ordrer på samlet 371,2 megawatt (MW), som Vestas modtog lige inden nytår, er desuden, at ordren på 88 MW til Chile er til opførsel i 2016, så også her har det danske selskab allerede sikret sig aktivitet på længere sigt.

Og særligt sikringen af fremtidig aktivitet bør betyde, at Vestas-aktien går en god dag i møde fredag.

"Jeg mener helt sikkert, at aktien skal stige – i særlig grad på grund af de nye rammeaftaler, der tegner nogle meget spændende perspektiver. Aktien blev også trykket de sidste dagen inden nytår, fordi der ikke kom nogle ordrer inden for åbningstiden," siger Jacob Pedersen.

Sydbank har anbefalingen "køb" af Vestas, som sluttede 1,3 pct. lavere i 226,50 kr. tirsdag inden nytår.

Nordea: Vestas-aktie skal stige 2-4 pct.

Analytiker: Vestas redder året lige på målstregen

Vestas henter 88 MW i Chile

Vestas-topchef mestrer forvandlingens kunst

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også