Vestas bygger kæmpevinger i Storbritannien

Danmark går glip af 800 arbejdspladser, efter MHI Vestas har besluttet at bygge vingerne til sin kæmpemølle i Storbritannien. Der kan være flere britiske arbejdspladser på vej.
Foto: MHI Vestas Offshore Wind
Foto: MHI Vestas Offshore Wind

MHI Vestas Offshore Wind har besluttet at bygge vingerne til sin kæmpemølle, V164-8.0 MW, i Storbritannien

Det har den britiske klima- og energiminister Ed Davey netop fortalt på en vindkonference i kongeriet, og det bekræftes nu af MHI Vestas selv.

Selskabet skriver, at man vil serieproducere de 80 meter lange vinger på Isle of Wight ud for den engelske sydkyst, hvor man siden 2011 har haft et R&D-center. Det var også her, at vingerne til selskabets første prototype blev produceret.

Andet kvartal 2015

Det dansk-japanske joint venture vil leje sig ind i Vestas' fabrikker på øen, og produktionen kan starte allerede i andet kvartal 2015 alt afhængig af antallet af ubetingede ordrer. Indtil videre har MHI Vestas kun en betinget ordre i bogen fra Dong Energy på 32 møller.

Vingefabrikken vil skabe 800 britiske job, og dermed tilgodeser selskabet de uudtalte krav fra den britiske regering, men også fra Dong Energy, som har krævet, at leverandører, som sætter næsen op efter ordrer, skal etablere sig i Storbritannien.

"Vi er ekstremt tilfredse med at annoncere det første trin i vores industrielle strategi her i Storbritannien, verdens største offshore vindmarked," siger Jens Tommerup, CEO for MHI Vestas.

Ifølge selskabet er vingefabrikken blot første skridt i en britisk industristrategi, som kan resultere i et økonomisk fodaftryk på 200 mio. pund.

"MHI Vestas Offshore Wind bliver den første producent, som får kapacitet til at serieproducere vinger for fremtidige projekter i Storbritannien, og vi ser frem til at løfte sløret for andre aspekter af vores industrielle strategi når tid er moden," siger Tommerup.

Vink med en vognstang

Selskabet har endnu ikke offentliggjort, hvor naceller og tårne skal serieproduceres, så der er stadig mulighed for danske arbejdspladser, omend Ed Davey og co. i den britiske regering gerne ser, at der etableres mere avanceret produktion end "bare" vinger i kongeriet.

Jens Tommerup har da også tidligere fortalt EnergiWatch, at det er vanskeligt at komme uden om produktion i Storbritannien, da de britiske elkunder betaler for de dyre havmøller. Selskabet er da heller ikke det eneste, som har fanget de britiske politikeres vink med en vognstang.

Siemens Wind Power har også valgt at opføre en vingefabrik til sin store havmølle D6 i Storbritannien. Den fabrik opføres i Hull.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også