Make: Øget fragmentering af vindmølleejerskab i Europa

Der er blevet plads til flere mindre udviklere, efter store spillere har skruet ned for investeringerne i Europa, lyder det fra Make Consulting.
Foto: LM Wind Power
Foto: LM Wind Power
AF RITZAU FINANS

Det globale vindenergimarked, målt på ejerskab af de installerede vindmølleaktiver, er blevet mere fragmenteret. Nogle af de store aktører har været mindre aggressive med investering i ny kapacitet end tidligere, hvilket har skabt mere plads til mindre udviklere. Det viser en ny rapport fra konsulentfirmaet Make Consulting.

"Hvis man kigger på de 25 største vindmølleejere, så ejede de ved udgangen af 2012 47 pct. af al installeret kapacitet. Det tal er faldet til 44 pct., og det er primært drevet af en øget fragmentering af vindmølleejerskab i Europa," siger Steen Broust Nielsen, der er direktør og partner i Make Consulting, til Ritzau Finans.

At nogle af de store har været knapt så aggressive med at investere i ny kapacitet, kan ifølge Steen Broust Nielsen skyldes balancebegrænsninger, og lav indtjening på konventionel elektricitetsgenerering.

"Der er så nogle af de mindre spillere, som har samlet noget af det op - med en øget grad af fragmentering til følge. Hvis man kigger på det med mølleproducentens øjne, så betyder det jo, i hvert fald i Europa, at man ikke kun skal koncentrere sig om de store, men at en del af vækstlaget også ligger på nogle af de mindre spillere, som har taget en større del af væksten," siger Steen Broust Nielsen.

Rapporten fra Make Consulting viser derudover, at der ikke er grund til bekymring over de finansielle forhold, hvor der blandt andet ses på gæld i forhold til indtjening mv. hos hovedaktørerne inden for vindmølleejerskab.

"Der er ikke nogen truende alarmklokker, som signalerer, at der skulle være en faldende efterspørgsel efter vind fra de store vindmølleejere i fremtiden," siger Steen Broust Nielsen.

Deres lavere aggressivitet i forhold til ny kapacitet er ifølge ham mere et spørgsmål om, at der har været mindre vækst i elektricitetsefterspørgslen, end man så bare for nogle år siden, og at der er en overkapacitet inden for kulkraft, primært i Tyskland.

"Det betyder, at man har arbejdet med nogle aktiv-rotationsstrategier, og at man får solgt nogle af de aktiver, der er mest eksponeret over for politisk og økonomisk risiko, og i stedet køber aktiver andre steder," siger Steen Broust Nielsen.

Tre fede vindår i Tyskland efterfulgt af...?

Vindbranche: PSO-knast må ikke forhindre nyt afgiftssystem

Dansk VE-udvikler tjener million pr. medarbejder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også