EnergiWatch

Siemens forhandler om 20 møller til Aarhus Bugt

Det er producenten fra Brande, som formentlig løber med ordren til havvindmølleparken i bugten ved Aarhus.

Det er Siemens' opgraderede 3,6 megawatt mølle der skal opføres i vandet ud for Aarhus. | Foto: DanTysk

Siemens er den ukronede konge af havvind, og det kan medarbejderne hos konkurrenten ved selvsyn øjne, når de fremover tager på arbejde i Aarhus. I hvert fald hvis de kører langs strandvejen.

Producenten fra Brande er blevet udpeget som foretrukken leverandør til havvindmølleparken Mejlflak, som skal opføres i Aarhus Bugt - byen, hvor Vestas har hovedkvarter.

”Det er glædeligt, at HÅB og Siemens nu iværksætter de afsluttende forhandlinger om levering af en vindmøllepark. Vores projekt giver gode mulighed for at gennemføre nye løsninger og nye samarbejder i en totalentreprise," siger Søren Egge Rasmussen, formand for Havvind Århus Bugt (HÅB).

Siemens Wind Power er på baggrund af et udbud blevet valgt som totalleverandør til projektet, der opføres i farvandet mellem Samsø og Tunø syd for byen.

Møller snurrer i 2017

HÅB skriver i en meddelelse, at kontraktforhandlingerne forventes afsluttet i starten af 2015, og at nettilslutning af vindmølleparken forventes at ske i 2017. Vindmølleparken udstyres med Siemens' mølle på 4 megawatt.

Energistyrelsen har godkendt forundersøgelsesrapporterne til projektet, der oprindeligt var planlagt med en maksimal møllehøjde på 200 meter, men siden er blevet skaleret ned til 150 meter. Derudover er afstanden til kysten på Samsø og Tunø udvidet til fire kilometer.

Søren Egge Rasmussen har tidligere fortalt EnergiWatch, hvordan man er gået efter en leverandør, som både kan stå for installation og efterfølgende service af parken.

Uerfaren bygherre

Konsortiet bag HÅB har stort set ingen erfaring med havvind, og parken er "kun" berettiget til støtte som landvindmøller, så man har grebet projektet anderledes an, end hvad man hidtil har været vant til. Det betyder, at man er gået efter en totalleverandør.

"Vi er meget imødekommende over for en tidsplan, som passer leverandøren, hvis de kan passe projektet ind, i forhold til hvad de ellers skal levere til andre. Der er vi helt åbne over for plus-minus 6 måneder, det er ikke det, der afgør det. Det kan forhåbentlig være med til at optimere prisen," sagde Søren Egge Rasmussen i august 2014 til EnergiWatch.

"Et andet aspekt er, at vi går efter en lang servicekontrakt. Det er også interessant for leverandøren, og det er interessant for HÅB, for det kan få indflydelse på vores finansieringsmuligheder, at flere parametre i driftsfasen er lagt fast. Man skal ikke bare se på, hvad det er for en megawatt-pris, man skal også se på, hvad det er for en servicekontrakt".

Før der kan gives endeligt lov til Mejlflak-parken, skal HÅB søge om en etableringstilladelse, som Energistyrelsen skal godkende. Herefter vil der være fire ugers klagefrist. Den endelige finansiering af parken er imidlertid heller ikke på plads.

Styrelse godkender havmøllepark ved Aarhus

Mejlflak har fundet tre bydere: "Drømmescenarie"

Industrien kræver nye regler for kystnære møller

Ombudsmanden inddrages i omstridt mølleprojekt

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs