Nu er sol og vind billigere end gas i USA

Vindmøller og solceller, i velegnede dele af landet, kan nu levere billigere energi end gasfyrede kraftværker i USA.
Foto: Mainstream Renewable Power
Foto: Mainstream Renewable Power

Store vind- og solcelleparker er blevet så billige, at de kan konkurrere med gasfyrede kraftværker mange steder i USA - endda uden støtte. Sådan lyder det fra investeringsbanken Lazard i en ny undersøgelse ifølge Financial Times (login).

Priserne er faldet, og effektiviteten steget, så de grønne energikilder i velegnede dele af landet er billigere end de fossile varianter trods landets billige gas fra skifer.

"Vi plejede at sige, at en dag vil sol og vind blive konkurrencedygtig med konventionel kraftproduktion. Nu er det blevet den dag," siger George Bilicic, chef for energy og infrastruktur hos Lazard, ifølge avisen.

I de seneste år har USA satset stort på gas qua det enorme boom i produktionen fra landets skifer, men i årets første seks måneder var næsten halvdelen af den elkapacitet, der blev stillet op i stor skala, solceller og vindmøller ifølge landets energiministerium.

Solenergi faldet drastisk i pris

Ifølge Lazards beregninger kan vindmøller, uden støtte ved at mærke, producere energi til 37 dollar pr. megawatt-time (MWh) i dag mod en pris på 101 dollar/MWh tilbage i 2009.

Prisen på energi fra solceller er faldet endnu mere dramatisk fra 323 til 72 dollar/MWh i løbet af de seneste fem år; det svarer til et fald på 80 procent.

Til sammenligning koster energien fra nye gasfyrede kraftværker omkring 61-87 dollar/MWh ifølge investeringsbanken.

Historien er en anden for havvindmøller og husstandssolceller, der fortsat er dyrere end de sorte energikilder.

Det amerikanske energiministerium offentliggør hvert år nye beregninger af prisen for forskellige energikilder, hvor man fokuserer på levelized cost of energy. Det er en beregning af, hvad energi fra forskellige kilder koster over en samlet levetid og med udgifter til både brændsler, vedligehold, etc. Den seneste er fra foråret 2014, se listen her.

Analyse: Skotsk ja skader vindbranchen

Kæmpesolceller undervejs ved Randers

Kun gas er billigere end vind i USA

Japan sakser 1.800 megawatt sol

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også