Medie: Vestas satser igen på Indien

Opdateret: Ifølge indisk medie er Vestas tæt på at indgå en aftale med et lokalt indisk selskab, som skal markedsføre Vestas' møller. Vi sælger og markedsfører selv, afviser Vestas.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Tilbage i 2012 besluttede Vestas at skrue ned for salgsaktiviteterne i Indien, da landets sløjfede en attraktiv skatterabat.

Nu har det danske selskab tilsyneladende valgt at skrue op for aktiviteterne igen.

Ifølge det indiske erhvervsmedie The Hindu BusinessLine er Vestas tæt på at indgå en aftale med Powerica.

Indiske Powerica fremstiller diesel- og gasgenerator og er en af Vestas' tidligere kunder, der har lidt mere end 100 megawatt Vestas-møller snurrende.

Ifølge BusinessLine, der baserer historien på anonyme kilder, bliver der ikke tale om et dansk-indisk joint-venture, men alene at Powerica tager sig af marketingsarbejdet for mølleproducenten.

Dermed ser det ud til, at Vestas igen vil have en bid af det indiske vindmarked, der har overrasket de fleste ved alene i marts 2014 at opsætte 800 megawatt.

Skatterabat genindført

Sidste år blev der opsat 2.126 MW i landet, og ifølge BTM Consult Navigant er der mere i vente. Det skyldes, at regeringen har besluttet at genindføre den ordning, der i 2012 fik Vestas - mens man balancerede på randen af konkurs - til at trække sig. Historisk har Vestas haft et stærkt fodfæste i Indien, hvor man har opsat mere end 3.000 megawatt samlet.

Chefanalytiker hos BTM Consult Navigant, Feng Zhao, fortæller til EnergiWatch, at det indiske marked ser langt mere positivt ud, end det har gjort i de sidste par år.

"Landets finansminister har offentliggjort, at man vil genetablere en accelereret afskrivningsordning, et incitament som oprindeligt blev introduceret tilbage i 1990, men stoppede i marts 2012. Skatte-besparelsen støttede private vindinstallationer i Indien, som udgør størstedelen af markedet," skriver analytiker Feng Zhao til EnergiWatch.

"Med de historiske installationsrater i India, kan ordningen understøtte omkring 1.000 megawatt om året. Hvis afskrivningsreglen bliver fastholdt, er det bestemt muligt at nå Navigant Researchs' forecasts for Indien i 2014 på 2.500 megawatt," tilføjer han.

Vestas: Vi klarer den selv

Hos Vestas afviser pressechef Michael Zarin samarbejdet.

“Vestas vil fortsat markedsføre, sælge og servicere egne vindmøller i Indien," siger Zarin i en mail, hvor Powerica beskrives som en "værdsat" kunde.

Han vil ikke kommentere, om Vestas har skruet op for salgsaktiviteterne, men henviser til selskabets udmeldinger i regnskabet for andet kvartal. Hindu BusinessLine fortalte i slutningen af juli, at Vestas havde indsat Jørn Hammer som ny direktør for Vestas i Indien.

Ifølge LinkedIn overtog Jørn Hammer ansvaret for Indien i april 2014. Han har siden 2001 arbejdet for Vestas i Australien, Asien og Oceanien. Ifølge det indiske medie har Vestas også slået flere stillinger op, blandt andet efter en PR-ansvarlig.

Ingen kommentarer fra Powerica

Tidligere har Vestas samarbejdet med hovedrige RRB i Indien, der også er centrum i den såkaldte Project Dragon-sag, hvor Vestas angiveligt - i samarbejde med sin tidligere indiske partner - har udført industrispionage rettet imod kinesiske producenter. Det er også den sag, der er baggrund for selskabets retssag mod sin tidligere finansdirektør Henrik Nørremark, der stadig verserer.

Sammen med Kina forventes Indien ifølge BTM Consult Navigant at stå for 40 pct. af verdens nye mølleinstallationer de næste fem år.

EnergiWatch har været i kontakt med Powericas kontor i Chennai, der afslår at kommentere og i stedet henviser til hovedkontoret i Mumbai, som ikke tager telefonen.

Indien vil genindføre skatteordning for vind

Svindelsigtet Vestas-direktør kæmper for sine millioner

Suzlon tilbage på toppen i Indien

Suzlon vinder ordre på 101 MW i Indien

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs