EnergiWatch

Global bank om Vestas: Markedet er alt for optimistisk

Skepsis fra Bank of America-Merrill Lynch gør ondt på den danske vindaktie.

Så meget skinner solen ikke over Vestas, mener amerikansk bank. | Foto: /ritzau/Claus Bonnerup/

Analytikerne hos Bank of America - Merrill Lynch har tirsdag sendt Vestas-aktien ud i et kraftigt kursfald, efter at de har reduceret deres kursmål for vindmølleaktien med ikke mindre end 33 pct. til et niveau langt under den nuværende kurs.

Banken vurderer, at analytikerne generelt - målt på konsensusestimater - er alt for optimistiske omkring udsigterne for den danske vindmøllekoncern. I hvert fald har Bank of America - Merrill Lynch selv valgt en noget mere forsigtig vurdering af markedsudsigterne og perspektiverne for øget indtjeningen.

Kursmålet har banken derfor barberet ned til blot 220 kr. fra tidligere 330 kr. og anbefalingen "neutral" er byttet ud med den negative anbefaling "underperform". Den melding har tirsdag sendt Vestas-aktien helt i bund på det danske aktiemarked med et fald på 6,7 pct. til 238,3 kr.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Bank of America begrunder primært nedjusteringen med to forhold, hvor det ene relaterer sig til vurderingen af det amerikanske marked.

Banken mener, at analytikerne allerede tager højde for et meget positivt scenarie for det amerikanske marked - på trods af den nuværende usikkerhed om den vigtige PTC-støtteordning.

"Mens det kan være realistisk at nå konsensusforventninger for 2016, hvis det amerikanske marked begunstiges af en tidlig PTC-forlængelse, så er sådan et scenarie ikke en given sag. Selv forudsagt et sundt niveau for opsætning i USA på 4,5 gigawatt i 2016 (mod estimeret 6,5 gigawatt gennemsnitligt i 2014-15), mener vi, at konsensus for indtjeningen per aktie kan være 12-16 pct. for høj," skriver Bank of America i analysen.

Ordrerne ændrer sig

I et værste-fald-scenario, vurderer banken, at konsensusestimaterne for indtjeningen per aktie kan være over 30 pct. for høj, hvis ikke den amerikanske støtteordning bliver forlænget.

Et andet forhold, som Bank of America peger på i analysen, er lavere aktivitet relateret til de ordrer, som selskabet har opnået de sidste tre år, hvor en større del har været "supply only", mens der tidligere har været en større andel, der også inkluderende installation.

I takt med, at flere ordrer fra andet halvår 2013 og første halvår 2014 flyder ind i omsætningen, så vurderer Bank of America, at den gennemsnitligt realiserede salgspris på møllerne vil falde, og det er en trend, som den ikke helt mener, at konsensus tager højde for.

Flere vil sælge end købe

Primært på baggrund af det, og de nævnte betragtninger om det amerikanske marked, vurderer Bank of America, at konsensus ligger for højt, og det er ifølge banken første gang i mere end et år, at analytikernes indtjeningsestimater mere sandsynligt vil falde end stige.

"Vi reducerer vores indtjeningsestimater for 2015 med 4 pct. (lavere værdi i ordrerne) og for 2016 med 12 pct. (usikkerhed om PTC i USA), og vi lander dermed estimerede 13 pct. under konsensus for indtjeningen per aktie," skriver Bank of America.

Ifølge Bloomberg News har syv af 24 analytikere en købsanbefaling af Vestas-aktien, mens syv anbefaler "hold" og de resterende 10 "sælg".

Oversigten herunder viser 14 banker fra ind- og udland. Det gennemsnitlige kursmål er 271 kr.

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs