Enercon bygger stort vindbatteri

Enercon var sidste år verdens tredje største mølleproducent. Nu afprøver selskabet et 10 MW batteri.
Enercon står også bag E126, der er verdens kraftigste landmølle med en kapacitet på 7,5 MW. | Foto: Wikimedia Commons
Enercon står også bag E126, der er verdens kraftigste landmølle med en kapacitet på 7,5 MW. | Foto: Wikimedia Commons

Kritikere af vindkraft anfører ofte, at konceptet er uholdbart, fordi det kun fungerer, når vejrguderne samarbejder og sætter møllerne i sving.

Selvom vindmøllernes store udbredelse på sin vis underkender den påstand, arbejdes der dog stadig for at udvikle en teknologi, som kan gøre vindenergien ligeså stabil som et klassisk kraftværk, der kan tændes og slukkes efter behov.

En af forkæmperne er det store tyske vindmølleselskab Enercon, der sidste år var verdens tredjestørste målt på installeret vindkapacitet. De har sat et pilotprojekt i gang, der potentielt kan få fremtiden til at se endnu lysere ud for vindbranchen.

En kæmpe kasse

Projektet er søsat med partneren Energiequelle. Det omfatter installation af et batteri med et output på 10 megawatt og en kapacitet på 5 megawatt-timer installeres i byen Feldheim i Tyskland.

Når batteriet står klar og er fuldt opladt vil det kunne forsyne flere end 365 almindelige danske husstande med tre beboere i hver med strøm i én dag. Samtidig bliver det lettere at sælge den overflødige vindstrøm, fordi batteriet også gør det muligt at udjævne produktionen.

Ifølge tyske medier koster batteriet, som pakkes ind i en 30 meter lang og 17 meter bred bygning, 13 mio. euro eller omkring 97 mio. kr.

Vestas prøver også

Feldheim ligger sydvest for den tyske hovedstad Berlin. Byens beskedne 128 indbyggere kunne i 2010 smykke sig med at de boede i den første og eneste tyske by, der er selvforsynende med energi. Nu kan de snart glæde sig over, at det største tyske system til energilagring snart findes i Feldheim.

Kapaciteten kombineret med byens beskedne størrelse gør det også muligt at klare sig gennem et par vindstille dage på lagret grøn strøm.

Det største energilagrings-system hedder Sendai Substaion Lithium Ion Battery Pilot Project og ligger i Japan. Det har et maksimalt output på 40 MW og en kapacitet på 20 MW-timer.

Forbes har lavet en opgørelse over de største batterier i verden, som kan findes her.

Vestas arbejder også på en teknologi, der kan gøre udnyttelsen af vindkraften mere effektiv.

Nyt Vestas-batteri skal holde på vinden

Schneider vil revolutionere energilagring

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også