Ulykkesramt havpark klar til august

Bard Offshore 1 på 400 megawatt snurrer igen til august, håber udviklerne. Parken har stået stille siden marts.
Vindmøllerne er på 5 MW og produceret af Bard. De står på såkaldte tripod-fundamenter. | Foto: Bard
Vindmøllerne er på 5 MW og produceret af Bard. De står på såkaldte tripod-fundamenter. | Foto: Bard

Efter sommerferien håber vi på at have parken klar til at sende strøm til fastlandet, men det afhænger af de test, som vi gennemfører nu.

Sådan lyder det fra selskaberne bag havmølleparken Bard Offshore 1 på 400 megawatt, som ligger godt 100 kilometer fra den tyske kyst.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Parken blev indviet sidste efterår efter forsinkelser, og har siden været en gigantisk hovedpine for alle involverede parter. På grund af problemer med transformerstationen, som teknologikæmpen ABB har leveret, har parken i mange måneder ikke været i stand til at producere strøm i en kvalitet, der er god nok til elnettet.

Faktisk har det stået så grelt til, at de 80 kæmpemøller i Bard-parken snurrede forgæves i både januar og februar, fordi transformerstationen sendte såkaldt "uren" og dermed ubrugelig strøm mod land. Det blev løst i starten af marts i år, men glæden var kort, da en brand på transformerstationen 23. marts resulterede i en ny nedlukning.

Satser på august

Siden da har parken, som har kostet 15 mia. kr. at opføre, ikke sendt strøm mod nogle tyske stikkontakter, hvilket er en ekstremt dyr fornøjelse - til sammenligning sælger Anholt-parken strøm for mere end en milliard årligt. Lykkes det at få parken i gang fra august, vil den have stået stille i mere end fem af de første syv måneder i 2014.

Katastrofe-start for kæmpe tysk havpark

Det var planen, at der skulle gennemføres test i slutningen af juni, men de måtte afblæses på grund af tekniske problemer. Nu har transmissionsselskabet Tennet, som har ansvaret for netforbindelsen til land, ABB og operatøren Ocean Breeze dog stablet en task force-enhed på banen, som skal undersøge problemerne til bunds.

"Tidsplanen for fjernelse af fejlene og fuld genoprettelse af netværksforbindelsen afhænger af undersøgelserne. På nuværende tidspunkt forventer vi, at parken er tilsluttet igen fra august," skriver de tre selskaber i en meddelelse.

Problematisk grundtanke

Ifølge tysk lovgivning er det elkunderne, der skal kompensere ejerne af vindparken - i dette tilfælde Bard Holding - for strømproduktionen, som ikke ryger ind i nettet og sælges. Branchekendere vurderer dog, at striden om milliardregningen kan ende i retten.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Parkens problemer er i høj grad selvforskyldte, vurderer Henrik Stamer, adm. direktør i vindkonsulenthuset K2 Management. Det skyldes, at folkene bag parken, der er opført med en uprøvet vindmølle, har taget store satsninger.

"Det er hele grundtanken, der har været problematisk. En havpark meget langt ude, over 100 km, med en helt ny udviklet vindmølle. Det er lidt som at lave et meget ambitiøst projekt helt fra bunden. Man har ikke noget erfaring, man kan bygge på," siger Stamer til EnergiWatch.

Foto: ABB
Foto: ABB

Transformerstationen Borwin Alpha fra ABB er den første af sin art i verden, der omformer vekselstrømmen fra vindmøllerne til jævnstrøm, som sendes mod land og så igen omformes til den vekselstrøm, der kommer ud af stikkontakterne. Det har ikke været en uproblematisk fødsel. Foto: ABB

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også