EnergiWatch

Vestas ansøger om 10 megawatt-mølle

Selskabet ønsker grønt lys til at opstille en vindmølle på 250 meter i Vestjylland. Lige nu er fokus på V164-8MW, siger MHI Vestas.

V164'eren i Østerild.

Vi vil gerne bede om tilladelse til at opstille en testmølle med en kapacitet på 10 megawatt og en højde på op mod 250 meter.

Sådan lyder det i en ansøgning til Naturstyrelsen fra Vestas og partneren Tændpibe Vindmøllebyg.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Ansøgningen omfatter egentlig Velling Mærsk-projektet med fire eksemplarer af V164-8MW vindmøller nær kysten i Ringkjøbing-Skjern Kommune, som en gruppe udviklere netop har bestilt 8MW-møller til, men der er tilsyneladende endnu større møller i støbeskeen.

Siemens har annonceret, at de forventer at have en 10 MW prototype klar i 2020, og selvfølgelig sidder de ikke bare på hænderne hos Vestas

Mads S. Willadsen, adm. direktør Energicenter Nord

I skriver i ansøgningen, at den gælder for vindmøller på op til 10 MW vindmølle med en maksimal højde på 250 meter - hvad handler det om, er Vestas i gang med at udvikle en 10 MW mølle?

"Lige nu har vi kun planer for V164-8.0 MW vindmøllen," skriver pressechef i MHI Vestas Stewart Mullin i en mail til EnergiWatch.

Så MHI Vestas arbejder ikke på nogen måde med udviklingen af en 10 MW vindmølle?

"Ikke i øjeblikket," lyder det kortfattede svar, som Vestas-pressechef Michael Zarin ikke ønsker at uddybe.

Det vil ikke være en overraskelse, hvis MHI Vestas arbejder på en 10 MW vindmølle - eller i hvert fald har den i tankerne. Især ikke i lyset af, at den suveræne markedsleder Siemens for nylig fortalte, at selskabet forventer at have en 10 MW prototype klar i 2020.

Siemens satser på 10 MW-mølle i 2020

Den slags vil et joint venture som MHI Vestas, der i den grad har besluttet sig for at tage kampen op med Siemens, ikke stå tilbage for, mener vindanalytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank.

"Nej, det vil de ikke. De har besluttet sig for at tage kampen op, men i første omgang er det V164’eren, der er fokus på," siger hun til EnergiWatch.

"Siemens har meldt ud, at de er på vej med en 10 MW, så det er klart, at det den vej det går. Men indtil videre dækker de sig nok bare ind,” supplerer Michael Friis Jørgensen, vindanalytiker i Alm. Brand Markets til EnergiWatch.

Den er vokset flere gange

Da Vestas besluttede sig for at udvikle en kæmpemølle til offshorebrug var sigtepunktet 6 MW. Det blev siden hævet til 7 MW og endelig den 8 MW-mølle, som de har indgået et samarbejde med Mitsubishi om. Da teknologien udvikler sig konstant, er der naturligvis udsigt til yderligere opgraderinger.

"Det giver plads til, at man kan test en endnu kraftigere kapacitet end 8 MW. Møllen var jo oprindelig tiltænkt til 7 MW, så det kan tænkes, at der kan komme mere ud af den," siger Janne Vincent Kjær.

Et godt eksempel er, at Vestas for nylig lancerede PowerPlus, som giver vindmølleejere mulighed for at opgradere udstyret og få det til at præstere mere.

Vestas-kunde: Det giver fleksibilitet

Energicenter Nord, Skovgaard Invest og de lokale grundejere, der har købt de fire kæmpemøller, der skal opstilles i Velling Mærsk-projektet har bestilt en 20-årig serviceaftale af den dyreste slags, AOM 5000. Dermed er der ikke udsigt til, at møllerne udskiftes foreløbig, men de kan blive ændret.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vestas skriver i ansøgningen, at møllerne gennem tiden kan få udskiftet både tårn og vinger. I Energicenter Nord, som har købt møllerne, siger direktør Mads Willadsen, at der godt kan komme ændringer eller nye møller på tale.

”Det er simpelthen for at have noget fleksibilitet. Siemens har annonceret, at de forventer at have en 10 MW prototype klar i 2020, og selvfølgelig sidder de ikke bare på hænderne hos Vestas, men det er ikke noget, som jeg ved noget om. Det er gjort for at lave nogle rammer, der er brede nok, så hvis de kommer med noget nyt, så er det muligt at opsætte,” siger han til EnergiWatch.

Siemens har meldt ud, at de er på vej med en 10 MW, så det er klart, at det den vej det går

Michael Friis Jørgensen, analytiker Alm. Brand Markets

Hvis myndighederne giver grønt lys får Vestas tilladelse til at opstille vindmøller, der er mellem 6 og 10 MW i kapacitet, har en rotordiameter på mellem 160 og 200 meter og en totalhøjde mellem 198 og 250 meter.

Siemens' gigant-mølle skrap for leverandører

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs