Jyder bestiller kæmpemøller fra Vestas

Der er netop bestilt fire eksemplarer af MHI Vestas' V164-mølle til landopstilling i Vestjylland. Ordren er betinget af visse godkendelser.
Endelig bid. På billedet fra venstre ses Vestas-CEO Anders Runevad, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), MHI Vestas-CEO Jens Tommerup og japanske partnere ved åbningen af det nye samarbejde i maj. | Foto: Micheael Hansen
Endelig bid. På billedet fra venstre ses Vestas-CEO Anders Runevad, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), MHI Vestas-CEO Jens Tommerup og japanske partnere ved åbningen af det nye samarbejde i maj. | Foto: Micheael Hansen

Så er der hul igennem for havmølleduoen MHI Vestas, der netop har modtaget en betinget ordre på fire V164-møller med en samlet kapacitet på 32 megawatt.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Ordregiverne er Skovgaard Invest, Energicenter Nord og en række lokale grundejere, som vil bruge møllerne til landprojektet Velling Mærsk i Ringkjøbing-Skjern Kommune.

Som tidligere beskrevet på EnergiWatch har Vestas længe haft området i kikkerten for test af møllen, og netop test er en central del af aftalen, som joint venture-chef Jens Tommerup er "ekstremt tilfreds" med. De første fem år skal bruges til test af særlig installation og procedurer i forhold til drift og vedligehold.

"Det er en stor milepæl for det nye joint venture og sender et klart signal til markedet om, at udviklingen af møllen er på sporet. Ordren er den første til 0-serien af V164-8.0 MW møllen og er et afgørende skridt mod serieproduktion," siger Tommerup i en meddelelse om ordren, der afhænger af endelig godkendelse fra myndighederne.

Kunderne har bestilt en 20-årig serviceaftale af AOM5000-udgaven, som er luksuslineren i servicekataloget. MHI Vestas oplyser til EnergiWatch, at kontrakterne er underskrevet (med visse betingelser), og at man anser ordren som sikker til trods for, at de endelige godkendelser endnu venter.

Udover de formelle godkendelser er store vindmøller på land ofte ensbetydende med højtlydte lokale protester. Det forudser Jens Tommerup dog ikke i forhold til den lille park med de massive møller, hvor det er planen at sælge 75 pct. til lokale.

"Der er en reel fornemmelse af fællesskab omkring Velling Mærsk-projektet," siger han og henviser til, at Vestas gennem de senere år har haft gode erfaringer med test i kommunen, der er landets mest vindbegejstrede.

Vindfolk hylder vestjysk borgmester

Huse skal fjernes

MHI Vestas forventer, at installationen starter i midten af 2015. Hvis Velling Mærsk-projektet, som ligger tæt ved kysten, får det ventede grønne lys skal tre boliger og et sommerhus nedlægges. Det sker for at kunne overholde støjbekendtgørelsen og afstandskrav.

Udover det vestjyske landmølleprojekt, som for MHI Vestas' vedkommende er rettet mod test, har Dong Energy også lagt en betinget ordre på 258 MW til udvidelsen af parken Burbo Bank, som der endnu mangler at blive truffet endelig investeringsbeslutning om.

MHI Vestas er rygtet som leverandør til Moray Firth-projekterne, som omfatter flere skotske havparker med en samlet kapacitet på knap 1.100 MW.

DONG vælger Vestas' kæmpemølle

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Se Vestas' færdige supermølle

Medie: Vestas i spil til skotske havmølleparker

Vestas vil opstille fire V164'ere i Vestjylland

Vestas i dialog om V164-projekter

Vestas' nye supermølle i drift

MHI Vestas bygger ny prototype af supermølle

Fri bane for britisk 1.200 megawatt havmøllepark

Strid om Vestas-møller i Ringkjøbing

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også