Vestas langt foran sig selv

Sidste år var godt, men lige nu er Vestas et godt stykke foran på ordrefronten. Det er godt på flere måder, siger analytiker.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

I 2013 formåede vindkoncernen at bryde med et par træge år, og ordrehøsten sprang kraftigt i vejret. I år er det gode humør hos vindkunderne intakt, og det giver - udover den umiddelbare effekt på ordrebøgernes tykkelse og forspringet i forhold til sidste år - gevinster på længere sigt.

Nu kommer Vestas' afrikanske rekordpark

Forklaringen er, at mange af ordrerne, som i flere tilfælde udspringer af rammeaftaler, først skal leveres et stykke ude i fremtiden. Det giver gode muligheder, mener Vestas-analytiker Klaus Kehl fra Nykredit. Han fremhæver konkret weekendens USA-ordrer fra franske EDF på i alt 450 megawatt.

”De to ordrer fra EDF er til projekter, der skal leveres i 2015, og dermed får Vestas en lang periode at planlægge produktionen i, ligesom der også er andre projekter, som skal leveres i 2016. Med den tidshorisont kan Vestas optimere produktionen og medvirke til at skabe en helt anden indtjening, end hvis de ikke havde fået ordrerne på den her måde," siger Kehl til EnergiWatch.

"Det er godt for Vestas, at rammeaftalerne medvirker til, at ordrerne bliver fordelt udover året, og at de bliver lagt i god tid".

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Nykredit: Meget foran lige nu

I løbet af årets første seks måneder har Vestas hentet ordrer for 2.538 MW, ikke mindst takket være en forrygende afslutningsweekend på andet kvartal, hvor EDF og RES Americas lagde ordrer for 662 MW fordelt på 319 vindmøller i Europa og USA. En stærk udvikling, mener Klaus Kehl.

"Det er værd at bemærke, at de allerede har annonceret 1.350 MW i Q2. Hvis vi bare tror på, at der er 500 MW i uannoncerede ordrer giver det 1.850 MW, hvilket er omkring 12 pct. bedre end sidste år," siger Nykredit-analytikeren.

Aktieanalyse: Vestas 10-doblet på halvandet år

I første halvår af 2013, Ditlev Engels sidste på topposten, havde Vestas hentet ordrer for 1.641 MW. Det får Klaus Kehl til at lufte muligheden for, at hans eget mål på 5,8 gigawatt kan overgås i 2014.

"Historisk ved vi, at andet halvår plejer at være bedre, og hvis det også gør det i år, vil de ende over 6 GW i ordreindgang. Det vil være rigtig stærkt, og lige nu er de meget foran i forhold til sidste år."

I 2013 hentede Vestas ordrer for 5.964 MW, en voldsom stigning i forhold til jammeråret 2012, hvor beskedne 3.738 MW blev skrevet i bogen.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Mere guf fra rammeaftaler

Nedturen i 2012 - og opturen i 2013 - var i høj grad drevet af, at en ændring i den amerikanske skatterabat PTC gav udviklere mulighed for at kvalificere sig til støtte i nogle år frem, så længe investeringen var foretaget inden 1. januar 2014. Det gav en heftig aktivitet fra USA.

Nu er der ingen PTC, der skal tages hensyn til, så vi skal vel ikke forvente den samme slutspurt?

"Nej, man kan ikke forvente den samme decemberstorm, men jeg kan sagtens forestille mig et godt ordreflow i andet halvår af 2014 og starten af 2015," siger Klaus Kehl.

"Man kan godt forestille sig, at der blev trukket yderligere på de her rammeaftaler, hvor udviklerne både nyder godt af PTC-støtte og derudover har attraktive renteniveauer".

Vestas har i dag fire rammeaftaler på det amerikanske marked med RES Americas, Enel, EDF og First Wind. Ud af i alt 3.488 MW er der ifølge Ritzau Finans trukket 1.886, hvilket betyder, at der resterer 1.602 MW.

Flere analytikere har siden rammeaftalerne blev vundet udstukket en forventning om, at langt størstedelen vil blive udløst.

Vestas-åbning efter projektkøb i USA

Suzlon tilbage på toppen i Indien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs