Nu kommer Vestas' afrikanske rekordpark

Den faste og ubetingede ordre på Lake Turkana-projektet i Kenya med 365 Vestas-møller lander i juli, siger investor.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

Ventiden har været længere end rigtig lang, men nu tyder alt på, at det kun er et spørgsmål om dage, før Vestas kan fremvise en fast og ubetinget ordre på Lake Turkana i Kenya, som med 300 megawatt bliver Afrikas suverænt største vindmøllepark.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Ifølge investeringsdirektør Natalia Svejgaard fra IfU, Investeringsfonden for Udviklingslande, som er med i projektet, når Lake Turkana nemlig financial close inden udgangen af august. Det forudsætter dog, at et par betingelser opfyldes.

"Det kræver blandt andet, at leverandørkontrakterne bliver effektive og leverandørerne får forudbetaling for det, som de nu engang skal levere. Det regner vi med sker inden august," siger IfU-direktøren til EnergiWatch.

Dermed er der altså udsigt til, at Vestas i juli kan annoncere en afrikansk rekordordre, som kommer til at omfatte 365 vindmøller af 850 kW.

Et rekordprojekt tager lang tid

Projektet har været undervejs siden 2006, og allerede i 2009 blev Vestas nævnt som mulig mølleleverandør på projektet, som var planlagt til at sende strøm i nettet fra 2011-2012.

Der skulle imidlertid gå tre år, før Vestas i 2012 fortalte, at der var indgået en betinget kontrakt. Siden da var der indtil marts i år stilhed fra projektmagerne, indtil kenyanske Harith General Partners fortalte, at finansieringen var sikret.

Så er der penge til Vestas' kæmpe Kenya-projekt

Analytikere forventede, at det prompte ville udløse den faste og ubetingede ordre til Vestas, men der skulle altså gå tre fire måneder.

"Det er Afrikas største vindmøllepark, så det kræver rigtig meget forberedelse," siger Natalia Svejgaard, som er IfU's ansvarlige på Lake Turkana.

Gammel mølle

Den samlede finansiering til projektet er 4,7 mia. kr., hvoraf omkring halvdelen ventes at gå til vindmølleproducenten. Den Afrikanske Udviklingsbank, AfDB, spiller en hovedrolle i projektet, som et større konsortium står bag.

Møllen på 850 kW, en ganske beskeden kapacitet efter nutidens standarder, blev taget ud af produktkataloget i 2012, men Vestas er alligevel klar til at levere 365 eksemplarer.

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at et andet rekordprojekt - Mareña Renovables på 396 MW i Mexico - også er blevet forsinket gentagne gange. Vestas modtog en fast og ubetinget ordre på 126 møller til i 2012, men siden er det gået meget skævt på grund af lokale protester.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Flere analytikere har sået tvivl om, hvorvidt det overhovedet vil lykkes at opføre Mareña, men så skidt ser det heldigvis langt fra ud i forhold til det afrikanske rekordprojekt Lake Turkana.

Siden nytår har Vestas annonceret ordrer for 1.964 MW.

Analytiker: Vestas' latinske rekordprojekt en død sild

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs