Milliardinvestering i Vestas-konkurrent

Amerikanere tager med 3 mia. kr. en kæmpe luns af spanske Acciona, der producerer vindmøller. Det sikrer nye investeringer forud for børsnotering.
Foto: Acciona
Foto: Acciona

Den New York-baserede kapitalfond Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) overtager med 417 mio. euro eller godt 3 mia. kr. en tredjedel af spanske Acciona Energiá, som driver vedvarende energiprojekter for 8.500 megawatt, hvor vind fylder næsten alt.

Formålet er ifølge parterne at konsolidere og udvikle en af verdens største spillere inden for vedvarende energi mod en børsnotering.

"Hensigten for begge partnere er at fremme en international børsnotering," skriver selskaberne i en meddelelse.

Spaniere høster ny brasiliansk storordre

Den amerikanske muskelkraft til udviklingen og ekspansionen af den grønne spanske forretning vækker begejstring hos Acciona-formand og topchef José Manuel Entrecanales Domecq.

"Vi er meget glade for at få KKR om bord som en langsigtet investeringspartner, der forstår og deler vores ambition om at vokse i den vedvarende energi-sektor," siger han og tilføjer, at den "strategiske alliance" vil udbrede rækkevidden og skalaen for selskabets grønne aktiviteter.

Satser i Nord- og Sydamerika

Aftalen er, at KKR investerer i Acciona Energiá International, som er den ikke-spanske gren af Accionas grønne energiforretning.

Det spanske selskab, som også producerer vindmøller, er en del af industrigruppen Acciona. Det grønne energiben har i dag installeret 9.900 MW, hvoraf de selv ejer 8.500 MW fordelt på forskellige energikilder.

Vindmøller alene tegner sig for 8.400 MW, mens resten består af vandkraft og solenergi samt geotermisk energi og biomasse.

Acciona er et af de selskaber, der satser hårdt på at få en bid af det brasilianske marked. Det har udmøntet sig i en række pæne ordrer på det seneste, ligesom selskabet også nappede en ordre på 252 MW i Mexico for få måneder siden.

Den økonomiske muskelkraft fra den store amerikanske investor betyder formentlig, at selskabet, der også har produktionsfaciliteter i USA, har bedre muligheder for at tage kampen op med konkurrenterne. Det er særligt det spanske hjemmemarked, som nu er gået fuldstændig i stå, der har været motoren bag Accionas udvikling.

Selskabet har til dato bygget mere end 300 vindparker gennem de sidste tyve år.

Acciona lider på spansk hjemmemarked

Dansk vindchef i USA: Stadig langt fra PTC-forlængelse

Spansk vindselskab henter pæn tyrkisk ordre

Danskere i den globale energitop

Dansker i spidsen for Accionas møllesalg i USA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også