Solcelle-anlæg kan være brandfælder

De batterier, der sidder i mange solcelleanlæg, kan være rene brandfælder, advarer tyske forskere.

Det er heldigvis de færreste, der har erfaring med at skille batterierne i solcelleanlæg af, men i følge anerkendte tyske forskere bør man måske interessere sig lidt mere for, hvordan ens solcelleanlæg er opbygget.

De batterier, der sidder i selv dyre europæisk fremstillede solcelleanlæg, er nemlig i mange tilfælde af så dårlig kvalitet, at de kan udgøre en decideret brandfælde. Det fastslår forskere fra det tyske Karlsruher Institut für Technologi, efter der har undersøget en lang række af de mest gængse solcellebatterier på det tyske marked.

Batterierne sidder i solcelleanlæg med lokal oplagring af energi, hvilket er et forholdsvis sjældent anlæg i Danmark.

2013 blev rekordår for solceller

Prøv EnergiWatch gratis i 30 dage

Dårligere end bilbatterier

Forskerne har udelukkende undersøgt stationære litiumbatterier fremstillet i Tyskland, og har altså fravalgt billigere batterier fremstillet i Asien. Alligevel var resultatet nedslående. Stor set alle batterier manglede de rette foreskrifter, og kvaliteten af de celler, som batterierne er opbygget af, lader meget tilbage at ønske.

"Det er battericeller, som aldrig villle have klaret sig igennem den kvalitetskontrol, man f.eks. kender fra bilindustrien," siger Olaf Wollersheim, forsker ved KIT, i følge den svenske avis SVD.

Forligspartier kritiserer kommunalt solcellebøvl

Tjek dit eget batteri

I følge forskerne mangler batterierne den sikkerhedsordning, der gør, at de slår fra, når de bliver overophedet. En ordning der findes i batterier brugt til biler og fly.

Hvis du ønsker at teste battierne i dit eget solcelleanlæg, har de tyske forskere udarbejdet en tjekliste, som du kan finde her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også