EnergiWatch

Ny grøn rekord

Tre fjerdedele af elforbruget i Europas folkerigeste land blev forleden dækket af vedvarende energikilder. Opdateret.

Vind og sol dækker en stor del af det tyske elforbrug. | Foto: EU

At den store tyske energiomstilling "Energiewende" er andet end snak, blev slået fast søndag 11. maj. Her blev tre fjerdedele af strømforbruget i det store naboland nemlig dækket af vedvarende energikilder som sol, vind og vandkraft.

Tilmeld dig gratis nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Det er ny rekord ifølge Renewables International, som løbende analyser udviklingen i energibranchen.

"74 pct. er en meget vigtig rekord for et stort land som Tyskland, der for bare tyve år siden kun havde vandkraft og kun var i opstartsfasen med alternative energikilder som vind og sol," siger Bernard Chabot, vindkonsulent ved Bcconsult, i en mail til EnergiWatch.

Den store andel blev nået ved middagstid, hvor strømproduktionen fra vindmøller og solceller udgjorde 74 pct. af efterspørgslen efter strøm fra Tysklands godt 80 millioner indbyggere. Til sammenligning slog Danmarks verdensrekord i december 2013, da vindkraft stod for knap 60 pct. af strømforbruget herhjemme i perioden.

Danske vindmøller slår verdensrekord

Det tyske Energiewende har medført en voldsom udbygning af både vindmøller og solcelleanlæg i Tyskland. I første kvartal af i år blev 27 pct. af elforbruget dækket af vedvarende energikilder.

Konsulent: Infrastrukturen er klar

Udbygningen har skabt bekymring, om hvorvidt elnettet - energiens infrastruktur - kan følge med, simpelthen fordi det ikke er gearet til at håndtere de mere eller mindre uforudsigelige udsving i energiproduktionen. Det modbevises dog af tallene for 11. maj, mener energikonsulent Bernard Chabot.

EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Han siger, at det endnu engang er blevet demonstreret, at et moderne elsystem som det tyske allerede nu kan håndtere meget høje mængder af variable, men forudsigelige vedvarende energikilder som vind og solenergi.

"Der er faktisk ikke nogen tekniske eller økonomiske forhindringer for at kunne dække de første 20 pct. af det årlige energiforbrug fra en kombination af de to teknologier, og så gå til 50 pct. og videre ved at kombinere dem med andre typer af vedvarende energikilder og tiltag for energieffektivitet og nogle fremsynede løsninger for energilagring," skriver han i en mail til ClimateProgress.

Grafikken herunder viser, at den tyske produktion af grøn energi - vind, sol, vand og bioenergi - er accelereret siden midten af 00'erne.

Kilde: Renewables International og BCConsult

Gas-eventyr forsinker overgangen til grøn energi

Kæmpe solprojekt i nye problemer

Indisk solpark skal forsyne 20 millioner med strøm

Mere fra EnergiWatch

Sverige udsætter elloft til marts

Mens man i Danmark insisterer på, at el-loftet skal gælde fra 1. december trods manglende lovgivning, udskyder svenskerne deres til 1. marts, fordi der heller ikke i Sverige har været tid til at få en national udmøntning på plads.

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs