MAKE: Stor ordresum skal falde på plads i USA

Det amerikanske vindmarked er langt fra lukket ned for nye ordrer, mener konsulenthus.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF RITZAU FINANS

Der mangler fortsat at blive tildelt et stort antal vindmøllekontrakter, før ordreindgangen svarer til de forventninger til opstillinger, som konsulentfirmaerne har estimeret i deres prognoser.

Ordreindgangen vil komme både i form af udnyttelse af nogle af de store rammeaftaler, som blandt andre Vestas har annonceret, men også helt "nye" ordrer.

"Det er vigtigt at understrege, at noget af den efterspørgsel, der er derude, allerede er på plads i form af rammeaftaler, ikke faste ordrer. De rammeaftaler bliver til faste ordrer, og dem vil jeg ikke kategorisere som nye ordrer. Men for selskaber, som har ikke har de rammeaftaler, tror jeg, at der er yderligere muligheder," siger Dan Shreve, der er partner i Make Consulting, under en vindmøllekonference i Las Vegas til Ritzau Finans.

Vestas: Begrænsede PTC-ordrer i spil 

Han anslår, der i sidstnævnte kategori ligger en ordreindgang på en 2-3 gigawatt, hvilket også er lagt i konsulentfirmaets estimat om, at der i 2014 og 2015 samlet set ventes at blive opsat 13 gigawatt i ny vindmøllekapacitet på det amerikanske marked.

"Der er stadig en stor ordresum, der skal på plads for at opfylde vores eksisterende prognoser, så vi venter yderligere ordreoptag i andet halvår," siger Dan Shreve, som tilføjer, at markedet i øjeblikket har stor fokus, hvad der sker politisk med PTC-ordningen, som måske kan komme til afstemning i Senatet i næste uge, hvorefter der venter en behandling i Repræsentanternes Hus.

"Jeg tror, at der er mange, som venter for at se, hvad der sker der. Hvis det bliver gennemført, vil jeg forvente mere ordreaktivitet i sidste halvdel af året og naturligvis for første halvår af 2015, til konstruktion af projekter i 2015 og 2016."

I forhold til kapacitet blandt vindmølleproducenterne venter han ingen flaskehalse for at kunne dække de fremtidige leverancer til det amerikanske marked.

"I USA tror jeg, at der er mere end rigeligt med kapacitet til at dække efterspørgslen. Jeg ser ingen flaskehalse, der kan få indflydelse på muligheden for at levere i nogle af årene fremover," vurderer Dan Shreve.

Og vindmøllepriserne har efter hans vurdering stabiliseret sig.

"Priserne er lave, men det har stabiliseret sig på det her lavere niveau. Der kan komme et vist niveau af prisstigninger op til afslutningen af denne PTC-periode, for når tiden er ved at rinde ud, så vil der måske være nogle muligheder for nogle mindre prisstigninger," siger Dan Shreve.

Vestas-duo bag private forretninger

GE's vind-CEO: Store spillere løber med ordrerne

Vestas ansætter i hundredevis i USA

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ge Renewable Energy

Ørsted eneste byder i havvindudbud