EnergiWatch

Analytiker: Supply only-ordrer rammer Vestas-priser

"Vi hører ikke andre i markedet tale om generelt prispres," siger analytiker, efter Vestas har solgte møller til rekordlave priser.

Foto: Casper Dalhoff

Vestas noterede sig i et generelt rigtig flot første kvartal de gennemsnitligt laveste priser på sine vindmøller i flere år.

En del af baggrunden er dog ifølge Sydbanks Vestas-analytiker, Jacob Pedersen, at to store amerikanske supply only-ordrer har trukket priserne ned.

Lave møllepriser giver ikke grund til bekymring

"En del af forklaringen ligger utvivlsomt i, at Vestas har fået to store ordrer i USA, der er supply only-aftaler. Det vil sige, at kunderne kommer og henter møllerne næsten lige så snart, de er produceret. Vi så det også i fjerde kvartal sidste år, og det er fortsat ind i første kvartal. Det giver en del lavere priser, når man ikke selv skal installere og idriftsætte," siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans og uddyber:

"Vi hører ikke andre i markedet tale om generelt prispres, i hvert fald."

Gennemsnitligt solgte Vestas hver megawatt (MW) til 0,88 mio. euro i første kvartal mod en gennemsnitlig pris på 0,97 mio. euro per MW i hele 2013 og 1,02 mio. euro i 2012. 292 MW ud af den samlede ordreindgang på 1188 MW i første kvartal var supply only-aftaler til to store projekter i USA.

Vestas generelt godt på vej

På de overordnede linjer var regnskabet fra Vestas ganske fremragende, og tallene overraskede da også positivt i forhold til analytikernes forventninger på stort set alle poster.

Og selv om et overskud på 2 mio. euro i første kvartal fortsat er langt fra det overskud, som Jacob Pedersen forventer, at Vestas vil levere set over hele 2014, markerer de første tre måneder en rigtig fornuftig start.

"Stort set alle de vigtige pile peger i den rigtige retning. Det vidner om, at man kan skabe stabilitet i indtjeningen og samtidig lade forretningen vokse. Jeg regner med et overskud på 255 mio. euro for hele året, så Vestas kan ikke bare læne sig tilbage nu. Der er stadig masser af arbejde at gøre, men konklusionen er, at Vestas har taget et større skridt fremad, end vi havde regnet med, i et normalt svagt første kvartal," siger Jacob Pedersen.

Investorerne virker til at være enige i den konklusion. Efter godt en times handel fredag stiger Vestas-aktien med 6,3 pct. til 261,80 kr.

Asien tør for Vestas-ordrer

Vestas i hopla efter uventet stærkt Q1-regnskab

Vestas er begyndt at hyre igen

Vestas overgår forventningerne

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs