Siemens' teknologichef: Troede gearede møller ville dø hurtigere

Siemens' rutinerede teknologichef, Henrik Stiesdal, regnede med, at gearede møller hurtigere ville stoppe med at blive efterspurgt end ventet.
AF RITZAU FINANS

Kunderne bliver ved med at efterspørge de gearede møller, og derfor fortsætter Siemens Wind Power med at sælge produktet. Selskabets fokus udviklingsmæssigt ligger dog på de gearløse møller, hvor der blandt andet arbejdes på en mølle på gigantiske 10 megawatt.

"Jeg troede før i tiden, at det ville gå stærkere med, at de gearede møller ville dø. Det er et velafprøvet produkt og vores kunder er glade for dem. Så længe vi kan sælge dem og have fornøjelse af det, så vil vi blive ved med det. Så vi kører parallelle produktprogrammer i øjeblikket, men nyudvikling ligger primært på den gearløse," siger Siemens Wind Powers teknologichef Henrik Stiesdal i et interview med Ritzau Finans under en vindmøllekonference i Las Vegas.

Han bemærker, at selskabet sidste år kom med en forstørret udgave af sin 3,6 MW gearede bestseller til havvindmøllemarkedet, som dermed nåede op i en kaliber af 4MW mølle. De gearløse møller blev introduceret i 2010, og det er ifølge teknologidirektøren gået godt.

"Det har rent faktisk de fordele, vi er ude efter med robusthed og enkelthed, og når vi ser på vores næste nye mølletype, vores 10 MW, så ville det være utænkeligt ikke at bruge den teknologi, for det virker bare. Det er selvfølgelig lidt af et spring, man tager, når man forlader en kendt teknologi og indfører en ny. Men det er indført af en god grund, hvor vi fjerner den komponent i møllen, der historisk set har givet de største bekymringer, nemlig gearkasserne," siger Henrik Stiesdal.

Derudover tilføjer han, at hvis man har et godt simpelt koncept, så bliver de gearløse møller alt andet lige billigere per ydelse, når de bliver store. Udover Siemens er blandt andre tyske Enercon og kinesiske Goldwind leverandører af gearløse møller, også benævnt Direct Drive-møller.

Siemens sælger fem DD-møller til Holstein

Kinesere løber med rekordordre i Latinamerika

Siemens vinder nydelig Peru-ordre

Overblik: AWEA-dækning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også
Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter