Siemens: Reducerer brugen af sjældne jordarter

Siemens Wind Power har fået reduceret anvendelsen af sjældne jordarter i sine Direct Drive møller betydeligt, og det er dermed ikke længere så udsat over for store prisudsving på metallerne.
"For os er eksponeringen på andre råvaretyper som kobber og stål nok større. Der var et stort prisboom i 2011 på sjældne jordarter, men det er gået helt i sig selv igen. Nu koster de rundt regnet det samme som før den her top, der var på prisen," siger Siemens Wind Powers teknologichef, Henrik Stiesdal, i et interview med Ritzau Finans under en vindmøllekonference i Las Vegas.
Siemens bruger i sine magneter to metaller, der hører til det, som kaldes sjældne jordarter. Det ene er neodymium, der anvendes til at lave en stærk magnet, og derudover anvendes dysprosium for robusthed.
"Dysprosium skal gøre magneten robust over for et stor modsat rettet magnetfelt, der kunne opstå, hvis man har en kortslutning i sin maskine. Af de to metaller er neodymium ikke sjældent, mens dysprosium reelt er sjældent, og derfor er det ca. 10 gange så dyrt som neodymium," siger Henrik Stiesdal.
Men selskabets anvendelse af dysprosium er blevet reduceret kraftigt, siden selskabet lancerede sine første gearløse møller.
"Da vi begyndte at lave Direct Drive-møller i 2009, brugte vi 3,5 procent dysprosium og 30 procent i neudynium i magneterne. Nu bruger vi efterhånden kun 1 procent dysprosium og i løbet af få år vil dette metal være væk fra magneterne," siger Henrik Stiesdal.
Nyt rekordår i vente på det canadiske møllemarked
Vestas-sag: Rystet og chokeret
Vestas så positivt på sideaktiviteter
Relaterede artikler:
Energi-division tynger Siemens i andet kvartal
For abonnenter
Mølle-problemer bag pauvert kvartal hos Siemens
For abonnenter
Siemens fyrer energi-topchef
For abonnenter