EnergiWatch

Vestas-analytiker: Nye US-ordrer vil være positiv overraskelse

Hvis Vestas scorer nye ordrer helt nye ordrer i USA, til omstilling i 2014-2015, vil det være en positiv overraskelse, siger analytiker.

Foto: Carsten Andreasen

Det vil være en stor positiv overraskelse, hvis Vestas kan lande yderligere helt "nye" ordrer fra USA til opstilling i 2014-2015. Det siger aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, efter at Vestas' store amerikanske konkurrent, GE, på en vindmøllekonference i Las Vegas tirsdag gav udtryk for, at der var meget at kæmpe om endnu inden for den nuværende cyklus for PTC-støtte.

"Det kan være svært at vurdere, om vindmølleproducenterne også ser på de uudnyttede rammeaftaler som er "up for grabs". I så fald er der nok at kæmpe om," siger Jacob Pedersen og fortsætter:

"Jeg synes dog snarere, at det tyder på, at der faktisk er en del PTC-kvalificerede projekter - også fra mindre projektudviklere, der endnu ikke har mølleleverandører - og så er Vestas bestemt med i spillet om flere ordrer også. Selskabets ordrehøst indtil nu viser i hvert fald, at selskabets løsninger er konkurrencedygtige."

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

GE har siden januar 2013, da PTC-ordningen blev forlænget, vundet 3,9 gigawatt i ordrer, hvoraf godt 1,1 gigawatt blev leveret sidste år.

Dermed har GE 2,8 gigawatt til opsætning i 2014 og 2015, hvor der samlet set spås et marked i størrelsesordenen 13 gigawatt.

Hvis GE skal opretholde en markedsandel på 40 pct., skal selskabet levere 5,2 gigawatt i 2014 og 2015. Det vil så kræve 2400 megawatt i yderligere ordrer.

Analytiker Jacob Pedersen peger i den sammenhæng på, at Vestas i dag har faste og ubetingede ordrer i USA på ca. 2.000 MW til 2014-2015.

"Hvis markedet bliver på 13.000 MW samlet i de to år, har Vestas en markedsandel på ca. 15 pct., hvilket ikke er langt fra det historiske. Såfremt de allerede indgåede rammeaftaler udnyttes fuldt ud står Vestas dog til at opstille mere end 4.000 MW i USA - altså en markedsandel omkring 30 pct., og et vidnesbyrd om et Vestas i stærk fremdrift," siger han.

Se den fulde dækning af AWEA her.

Mere fra EnergiWatch

IEA: Atomkraft kan stå til at få comeback

I takt med at verden skal finde måder at takle den verserende energikrise på, har energikilder som atomkraft gode muligheder for at spille en signifikant rolle, lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i dugfrisk rapport.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs