EnergiWatch

Service og supervejr giver gratis påskestrøm

Skærtorsdag er strømmen så godt som gratis i Jylland og på Fyn.

Vindmøller og solceller på Samsøe. | Foto: EU

Danskere bosat vest for Storebælt kan i dag Skærtorsdag glæde sig over, at strømmen er stort set gratis.

Årsagen er et ret snedigt sammentræf af flere forskellige forhold, som sammen presser prisen helt i bund, forklarer energihandlerne fra Danske Commodities.

"Kombinationen af et stort el-udbud fra sol fra skyfri himmel på da danske solceller, vind i vindmøllerne og kraftvarmeværket, der holder nattefrosten fra døren og en efterspørgselsside, der på grund af ferielukning i industrien er helt i bund gør, at danskerne vest for Storebælt Skærtorsdag vil opleve at have stort set gratis strøm fra kl.12 til kl. 18," fortæller Danske Commodities.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

At de ekstremt lave elpriser ikke omfatter sjællænderne og andre i Østdanmark er servicearbejde på et kabel, som forbinder Danmark med Norge. Dermed kan den norske vandkraft, der normalt virker som et lager for den danske vindkraft i stille vejr, ikke sendes til Danmark, ligesom den overflødige danske vindkraft ikke kan sendes nordover, når det blæser igennem.

Det betyder i praksis, at afsætningsmulighederne for de danske vindmøller er meget begrænsede i dage med servicearbejde på kablet, og dermed er der stor sandsynlighed for, at udbuddet topper efterspørgslen, og priserne dykker til nær nul eller under.

Selvom Danmark stadig er forbundet med kabel til Tyskland, er afsætningsmulighederne ikke store her, fordi der i forvejen er godt med vindkraft i Nordtyskland.

Guf for grønne fjernvarmeværker

Udover de lave påske-priser for danskerne, er det særligt fjernvarmeværker med en såkaldt el-patron, der nyder godt af situationen, forklarer Jakob Bendixen, chef for Danske Commodities kraftvarmeværke-forretning.

"En el-patron er kæmpestor dyppekoger, som laver den billige eller gratis strøm om til fjernvarme. El-patroner er meget grøn løsning. De er nemlig primært aktive, når elpriserne er meget lave, og da de lave priser typisk skyldes en meget stor andel af vind og solkraft produktion. Da der nu engang skal lave den mængde fjernvarme, som forbrugerne efterspørger, bliver det en næste direkte substitution fra kraftvarmeværkets normale brændsel gas eller kul, til el, med en meget stor andel af vind og sol," forklarer Jakob Bendixen til EnergiWatch.

Elbørs slog ny rekord i 2013

Den ganske unikke situation i det danske elnet var også barslet af Energinet.dk, som har ansvaret for energiens motorveje i Danmark. I går onsdag sendte de således en advarsel til elmarkedet om, at de frygtede et "oversupply", hvor udbud og efterspørgsel ikke kan mødes.

En tendens i højtiderne?

En lignende situation opstod 24. december sidste år, hvor strømpriserne var negative på begge sider af Storebælt.

Det skyldtes en kombination af god produktion fra vindmøllerne og kraftvarmeværkerne, som producerer både el og varme. Kombineret med en meget lav efterspørgsel i erhvervslivet pressede det prisen under nul.

"Indkøbspriserne (simpelt gennemsnit) for den 24. december blev -4,7 øre/kWh for elforbrug vest for Storebælt og -2,7 øre/kWh for elforbrug øst for Storebælt," fortalte elforbundet Samenergi i december.

Eon taber millionstrid med danske varmekunder

Trods de meget lave priser, som lader til at opstå i de kristne højtider, når efterspørgslen er lav og vejret er godt, er det dog ikke automatisk noget, der viser sig i elregningen.

Hvis man betaler standardpriser for strømmen hos sit energiselskab, lægges prisen typisk fast for tre måneder af gangen. Derfor får man ikke gavn af situationer som denne. Det gør man til gengæld, hvis man er med i et elforbund, hvor medlemmernes elpriser løbende følger el-selskaberne egne indkøbspriser. Her skal man til gengæld tage højde for, at man som forbruger skal betale mere, når elprisen er høj, for eksempel når vinden ikke blæser og solen ikke skinner.

 

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Danske Commodities med nyt rekordregnskab

Danske Commodities afviser opkøb

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs