Nu angriber Vestas igen Kina
Efter en årrække, hvor vestlige spillere er blevet stadig mere marginaliserede på det kinesiske vindmarked, er Vestas nu igen klar til at tage kampen op om seriøse markedsandele.
"Vi skal ind at have en god andel af det kinesiske marked. Vi sætter de rigtige folk ind. Gennem fokus og ved at sætte Kina øverst på agendaen for de kommende år skal vi opnå at få vores andel af dette marked," siger finansdirektør Marika Frederiksson til Børsen.
Indtjening afgørende
Finansdirektøren går ikke i detaljer med, hvor meget Vestas vil investere eller hvor store markedsandele selskabet forventer at sætte sig på. Formand Bert Nordberg sagde dog for nylig, at det hele falder tilbage på udsigten til indtjening.
"Vi er stadig i undersøgelsesfasen, men vi har brug for mere viden. Uanset hvad, hvis du skal være i et land, er første krav at du skal tjene penge. Hvis man taber penge på hver aftale, så kan man lige så godt holde sig ud. Vi bliver nødt til at knække den nød," sagde Nordberg for nylig til Ritzau Finans.
Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her
Skubbet ud af top 15
Der er imidlertid ingen tvivl om, at Vestas på nogen måde formår at genvinde alt det tabte. I 2007 sad danskerne således på 75 pct. af markedet, men er siden blevet presset næsten helt ud af lokale spillere. Det samme er sket for andre vestlige selskaber.
I 2013 leverede Vestas blot 434 megawatt vindmøller til landet, hvilket ikke engang er nok til en plads i top 15 på markedet, der er verdens suverænt største. I det forgangne år installerede kineserne hele 16 gigawatt, det er næsten fire gange det antal megawatt, der er installeret i Danmark overhovedet.
Regeringen hjælper kineserne
Særligt selskaber Goldwind, United Power og Ming Yang har været med til at skubbe Vestas og de andre vestlige spillere ud i den kinesiske kulisse. De tre selskaber installerede tilsammen knap 20 pct. af den samlede globale installation af megawatt sidste år, hvoraf langt størstedelen naturligvis på var hjemmemarkedet.
Mølle-transport væltet i Sønderjylland
På den baggrund er analytikerne skeptiske over for Vestas' strategi om at generobre noget af det tabte.
"De udenlandske selskaber mister markedsandele, mens de lokale kinesiske firmaer vil overleve, fordi regeringen giver ordrerne til dem. Næste år (2014, red.) er der formentlig ingen vestlige selskaber tilbage på top-10 listen," har analysechef Feng Zhao fra BTM Consult - Navigant tidligere udtalt til EnergiWatch.
Flere fabrikker i landet
Zhao fremhæver, at et selskab som tyske Nordex for et par år siden valgte at trække sig helt ud af markedet, selvom der var investeret ganske store summer i at vinde markedsandele. En beslutning, der har gavnet selskabet, som har kunnet fokusere på mere profitable markeder.
Vestas har i dag fem produktionsenheder i Kina, efter at en fabrik i byen Hohhot, som producerede mindre møller, blev lukket i 2012 efter bare tre års levetid. De eksisterende fabrikker producerer centrale elementer som vinger, naceller og styresystemer.
Ifølge branchekendere vil de fabrikker formentlig producere til nærliggende markeder i de kommende år, men nu er der altså udsigt til, at Vestas vil prøve at sælge til kineserne igen.
"Når det kinesiske marked åbner sig over for de vestlige producenter, gemmer det på en spændende fremtid. Det vil ske, men det vil kræve nogle år med hårdt arbejde," siger analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til Jyllands-Posten.
Ny Vestas-chef har ryggen mod kinesisk mur
BTM-analyse: Kinesisk vindmarked altoverskyggende
Nordberg: Har endnu ikke knækket Kina-nødden
Kinesisk-finsk partnerskab bag stor svensk mølleordre
Vestas vil have større bid af kinesisk skrumpekage
Relaterede artikler:
Vestas vil have større bid af kinesisk skrumpekage
For abonnenter
Da Nordex ramte plet
For abonnenter
Grumt kvartal for kinesisk Vestas-rival
For abonnenter